Akşehir'de Ağustos Ayında, Mağarada Buz

Konya'nın Akşehir İlçesi'nde hava sıcaklığı 30 denecenin üzerinde seyrederken, Sultandağı'ndaki 'Buzluk Mağarası'nda buz bulunuyor.
Akşehir'de Ağustos Ayında, Mağarada Buz
Kayıt Tarihi: 30.08.2013 14:56 - Son Güncelleme: 25.04.2024 22:34
YAZI
A
 

Toros Dağları'nın uzantısı olan Sultandağı'nda doğal güzellikler dikkat çekiyor. Bunlardan bir ide Akşehir İlçesi'ne bağlı Değirmen Köyü Sarpınar Mevkii'ndeki halk arasında 'Buzluk Mağarası' olarak bilinen mağara. Kentte sıcaklık 30 derecenin üstünde olmasına rağmen, mağarada buz bulmak mümkün. Sultandağı'nın yaklaşık 2 bin 300 metre yüksekliğindeki eteklerinde bulunan mağaradaki buzların 1950'li yıllarına kadar çıkartılıp, satıldığını belirten 65 yaşındaki Kadir Erdemir, şunları anlattı:

''Şu anda Ağustos ayının sonundayız. Ancak kışın bu mağaranın içerisinde biriken kar ve buzlar halen duruyor. Biz profesyonel dağcı olmadığımız için mağaranın sadece giriş bölümündeki buzlara ulaşabildik. Ancak bu mağara içerisindeki hava sıcaklığı sıfır ile beş derece arasında değişiyor. Bu mağaranın yüksekliği yaklaşık 2 bin 300 metre. Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da bu mağaradan çıkartılan kar ve buzların yakın yerlerde katır sırtlarında taşınarak satıldığını ve soğutma amaclı olarak kullanıldığını biliyoruz. Akşehir'de de 1950'li yıllarda da buradan çıkartılan buzların satıldığını büyüklerimizden öğrendik. Buranın turizme kazandırılması gerekir.''

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler