Arınç Açıkladı:Askerlik Kısaldı-Erken Terhis Tarihi Netleşti

Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu kararıyla askerlik süresi 1 Ocak 2014'ten itibaren 12 aya düşürüldüğünü açıkladı.
Arınç Açıkladı:Askerlik Kısaldı-Erken Terhis Tarihi Netleşti
Kayıt Tarihi: 21.10.2013 16:58 - Son Güncelleme: 09.05.2024 14:52
YAZI
A
 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Kamuoyunda merakla beklenen askerlik süresiyle ilgili konuşan Arınç, 1 Ocak 2014'ten itibaren askerlik süresinin 12 aya indirildiğini söyledi.

İzinlerle birlikte terhis tarihlerinin değişebileceğini anlatan Arınç, yeni düzenlemeyle birlikte 1 Ocak'tan itibaren yapılacak terhislerle ilgili net bir rakam verilmediğini ancak sayının 70 bini bulabileceğini anlattı.

GAZETECİLERİN SORULARINA YANITLAR

1 Ocak 2014 tarihinde terhis olacak askeri sayısı nedir?

Net bir rakam vermek mümkün değil. İzin kullananlar vesairelerle tarih değişiyor. Ama bunun 70 bin veya üstü olacağını söyleyebilirim.

Cenevre konferansı  var. Suriye’nin kaderini belirleyecek. Türkiye’nin tutumu ne olur?

Böyle bir toplantı konuşuluyor. Henüz netleşmiş bir somut öneri toplantı tarihi yok. Türkiye eğer işe yarayacaksa somut bir neticeye ulaşabilecekse, böyle bir toplantının yapılmasından yanadır. Sadece bunun sözü üzerinde somut neticelere varmak mümkün değil. İkinci Cenevre toplantısının ne zaman yapılacağı Mayıs ayında söylenmişti.

Sabah Genelkurmay’dan açıklama geldi. Mart 2014 tarihinden itibaren uygun olacağı açıklanmıştı. Genelkurmay ile bir görüşme trafiği mi yaşandı?

Hayır hiç bir şey yaşanmadı. Şu saate kadar süren toplantımız içinde bu konu belki 1 saati geçmemiş bir konudur. Türkiye’de sivil asker ilişkileri normalleşti. Eskiden asker genelkurmay yada milli savunma, bakan olarak sorumluluk taşıyanlar, onlar ne derse doğru kabul ederlerdi. Bizim farkımız şu. Biz genelkurmayımızı çok önemli bir görevdedir. Onları biliriz, sorarız. Ama sonunda siyasi bir karar verilecekse bunun ondan bağımsız olarak biz veririz. O ihtiyaçların giderilmesinde bizim bir tercihimiz olduysa geçerli olan budur. Milli Savunma Bakanımız Genelkurmay’ın planını aktarır. Burada sadece onları boşa çıkarmak haşa böyle bir düşüncemiz yok. Bizim de olaya siyasi bakımdan, Türkiye’nin yaşaması gereken gelişmeleri görmek zorundayız. Biz daha önceki bedelli askerlik konusunda da Genelkurmay’ın taleplerini revize etmiştik. Sorumluluğu bize ait.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler