Başbakan Grup Toplantısında Konuştu-Taner Yıldız Bey'den Allah Razı Olsun

Başbakan Erdoğan Partisinin Grup Toplantısında konuştu. Soma'da ölenlere saygı duruşuyla başlayan konuşmasında Erdoğan, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.
Başbakan Grup Toplantısında Konuştu-Taner Yıldız Bey'den Allah Razı Olsun
Kayıt Tarihi: 20.05.2014 09:48 - Son Güncelleme: 15.05.2024 23:55
YAZI
A




TANER YILDIZ BEY'DEN ALLAH RAZI OLSUN

Soma’dan gelen acı bir haberler milletçe hepimiz derinden sarsıldık. Özel sektöre ait maden ocağında bir kaza meydana geldi. Haberin öğrenilmesinin ardından Enerji Bakanımızla o an beraberdik. Kendisine Soma'ya hareket etmesi noktasındaki talimatımızı verdik. Ekibini derleyip toparladı. HemenSoma’ya hareket ettiler. Aynı şekilde Kızılay olay yerine ulaştı. Genelkurmay’a ait bir helikopter de Soma’ya ulaştı. İzmir ve Balıkesir’den uzman ekipler sevk edildi. Bölgeden ambulanslar ulaştı. Ankara’dan an be an takip ettik. Taner Yıldız Bey’e ilk andan itibaren orada bütün ekibi koordine etmesi, orada yatıp kalkması 301 kardeşimiz çıkana kadar orada kalması, oradaki gayreti nedeniyle kendisin çok teşekkür ediyorum. Allah kendisinden razı olsun. Yine işin başından beri orada bulunan Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Bey’e, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Halil Bey’e sürece refakat etmeleri sebebiyle teşekkür ediyorum.

Kazanın ilk saatlerinde firmadan alınan bilgiler doğrultusunda 787 kişinin olduğu, 363 kişinin kurtarıldığı tespit edildi. Arama kurtarma yapmak yaralılarımızı acilen hastaneye ulaştırmak, güvenliği sağlamak gibi çok sayıda faktörü dikkate almak zorundaydık.

KIZILAY 2 SAAT İÇİNDE ORAYA YETİŞTİ

Sağlık Bakanlığımıza, tüm doktor ve hemşirelerimize de teşekkür ediyorum. Kızılay, iki saat içinde oraya yerleşti. Bütün ocakta çalışanların yakınlarına da hizmet verilmeye başlandı. Hepsi disiplin içinde yürütüldü.

Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı, milli eğitim bakanlığımız, Manisa, Balıkesir belediyelerimiz 
Soma’ya koştular. 

Olayın üzerinden 24 saat geçmeden olay yerine intikal ettik. Toplamda 2743 personel, 258 kara, 9 hava aracı çalışmalara hizmet etti. Olay mahallinde ve cenazelerin taşındığı Kırkağaç’ta birer sahra hastanesi kurduk. İlk anlarda biliyorsunuz ocaktan çıkardığımız kardeşlerimizin herhangi bir sıkıntısı yoktu. Ama son çıkan 15-20 kadar vatandaşımızda sıkıntılar vardı. Orada da DNA testleri yapılmak suretiyle eşleştirmeler yapıldı, ailelerine destek verildi.

4 ilde 206 psikososyal destek merkeziyle 272 aileye ulaşıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza da bu vesileyle teşekkür ediyorum.

AİLELERE MANEVİ DESTEK YANINDA MADDİ DESTEK DE SAĞLADIK

15 Mayıs’ta madendeki tüm işçilerimiz çıkarıldı. Toplamda 486 işçimizi sağ olarak çıkardık. Ne yazık ki 301 işçimiz hayatını kaybetti. Şehitlerimizin tamamı ailelerine teslim edildi. Ailelere manevi desteğin yanında maddi destek de sağladık. Yasal olarak şehit sayılmaları için talimatı verdik. Aile bakanlığımız başta olmak üzere bu çalışmayı yapacaklar. Bakanlar Kurulu’nda değerlendirmek üzere adımlarımızı atacağız.

NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

Gerekirse tüm ailelerle tek tek görüşmek suretiyle bir adım atalım diye de düşünüyoruz.  Anne babaların, çocukların şehit imkanlarından yararlanması için ne gerekiyorsa yapacağız. Soma için bazı suistimallerin önün kesmek için AFAD’ın açtığı yardım kampanyasını başlattık. Biz burada bu işi dernekler, belediyeler olmasın istiyoruz. Hepsi AFAD, bu iş için kurulmuş. Sadece Soma’ya ait olmak üzere AFAD bu işi yürütecek. Başbakan yardımcımız Beşir Atalay Bey de bu süreci kontrol edecek. Bütün yardımları teker teker toplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını kontrol ediyoruz.

FACİA SONRASI MİLLETİMİZ KENETLENDİ

Soma’da yaşanan facia sonrasında milletimiz kenetlendi. Bazı istisnai hadiseler dışında 77 milyonun bir olduğunu bütün dünyaya gösterdik. Üç gün milli yas ilan ettik. Bayraklarımızı yarıya indirdik.Soma’nın acısını paylaşan tüm devlet erkanına teşekkür ediyorum. Siyasi istismar aracı olarak bakmayan siyasi partilerimize teşekkür ediyorum. Aynı şekilde sorumlu yayıncılık yapan medya kuruluşlarına bu vesileyle teşekkür ediyorum. Milli takımımıza, sivil toplum kuruluşlarına şükranlarımı sunuyorum.  Yurtdışından birçok devlet başkanı üzüntülerini dile getirdi. Hepsi bu üzüntümüzü bizimle paylaştılar. Beni telefonla arayarak başsağlığı temennilerini ileten dost ve kardeş ülkelere bilhassa teşekkür ediyorum. Bu arada Putin aradı, acımızı paylaştılar. Teknoloji olarak neler yapılabilir, ben bu noktada talimatımı enerji bakanıma verdim dediler. Ankara’daki milli gün resepsiyonlarını iptal eden Norveç ve İsveç’e de teşekkür ediyorum.

ARTIK BAZI ŞEYLERİ KONUŞMAYA BAŞLADIK

Tarifi mümkün olmayan bir acı yaşıyoruz. Madendeki kaza duyulduğu andan itibaren bütün kardeşlerimizi sağ olarak çıkarılmalarına adadık. Bütün bu süreçte bazı siyasetçiler de acılar çok taze iken hep birlikte suçlu aramak yerine şehit ve yaralı kardeşlerimize odaklandık. Şu anda madende hiç işçi kalmadı. Şimdi artık bazı şeyleri konuşmaya başladık. Sizlerin de şunu çok iyi bilmesini istiyorum.Soma’ya kazanın ertesi günü yaptığım ziyarette de söyledim. Bu acı hadiseyi kimse örtemez. Sorumluluğu olan kimse saklanamaz.

HESABINI SORACAĞIZ

İdari ve adli bütün soruşturmalar yapılacak. Sorumlular her kimse bizim yetkimizde ise biz, yargının alanında ise yargıya teslim etmek suretiyle bunun hesabını soracağız. Bu can alıcı sorunun üzerine çok daha kararlı bir şekilde gidilecek. Gereken adımları atmak konusunda çok daha kararlı olacağız. Özel sektörün ve sendikaların da hassasiyetlerini artıracaklarına gönülden inanıyorum.

Hiçbir söz o kanayan yüreklere su serpemeyecek. O acılı gönülleri teselli edemeyecek. Ateş tabii ki en başta düştüğü yeri yakar. Milletimiz kahir ekseriyeti, tamamı demiyorum. Bu ateşi yüreğinde hissetti. Yaşamadan kimse anlayamaz. Cenazeyi defnedip herkesi evine dağıldığında bir vakıa ile karşı karşıyayız. Ruhlarda esen fırtınayı kimse tahayyül edemez. Büyük facialar yaşamış millet olarak belki de herk4estem çok acıları paylaşmayı biliyoruz. Cenaze evinde ocağın tütmeyeceğini biliyoruz evimizde yaptığımız yemekleri taşıyoruz. Komşunun ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oluyoruz. O yetimleri kendi evladımızdan ayrı tutmuyoruz. İşte bizi millet yapan budur. Acıları ortak olan milletir. Aynı anda yas tutan millettir. İşte biz bin yılardır aynı sevinçleri paylaşabildiğimiz için milletiz.

Bu ülkenin başbakanı olarak Dicle’nin kenarında kurdun kaptığı koyun bile benin mesuliyetim altındadır. 77 milyonun içinde sevinenlerin sevinci sevincimse, üzülenlerin üzüntüsü benim üzüntümdür. İnsan bazen göz yaşlarını içine atar. Zamansız her ölüm için göz yaşlarımızı içimize akıttık. Yavrularını canlarından birer parçayı ebediyete uğurlayan anneleri, babaları gördükçe göz yaşlarımızı içimize akıttık.

Zamansız aramızdan ayrılan kim varsa yasımızı, kederimizi içimize akıttık. Biz yaşatmanın mücadelesini verenlerden olduk. Faili meçhulleri durdurup canları yaşatmanın mücadelesini verdik. Yakın tarihimizde görülmemiş şekilde sağlıkta yatırım yaparak bu iktidarın başarı grafiğinde birinci sırada olan sağlık olmuştur. 

Sadece yaşatma mücadelesi vermedik, 77 milyonun her bir ferdi iyi yaşasın, güvende olsun diye gece gündüz çalıştık. Her afetten, her kazadan dersler çıkarttık yenileri yaşanmasın diye bir anne bir baba hassas,yeti ile çalıştık. Soma’da emeği ile çalışan, alın teri ilen helalin peşinde koşan yaşanan kaza ile hayatını kaybeden her şehit benin öz be öz kardeşimdir. Biz aynı davanın neferleriyiz. Biz aynı iklimin kardeşleriyiz. Bir birbirimizin alın terinden tiksinmediğimiz, işçinin olduğunu bildiğimiz için kardeş olduk.Bize iyi beslenmemiş, okumayan cahil kitle dedilerse onlara da bunu söylediler. Her bir kardeşimin yüzündeki kömür karası benim de milletimin de iftihar kaynağıdır. O şehitler nasıl ki annelerinin babalarının evlatları ise benim, sizin evlatlarıdır. Onların geride kalan emanetlerin bizim kutsal emanetlerimizdir. O şehitlerin anne ve babalarına sesleniyorum siz evlatlarını yitirdiniz biliniz ki biz de evlatlarımızı yitirdik. Sizlerin nasıl yüreği yandıysa bizimde yüreğimiz yanıyor. Bizim den yüreğimiz kavruluyor. Bu yası birlikte yaşayacağız. Sizin yürek yaranızı sarmak için birlik olacak her an yanınız da olacağız. Biz onlara şehit dedik onları şehit mertebesine yakıştırdık.

Yakınlarına bir kez daha sabır başsağlığı temenni ediyorum. Yaralı kardeşlerime şifalar temenni ediyorum.

Başkasının milletinden bir ferdin ölümünü sinsice pusuda beklemek aşağıların aşağısı mertebe olsa gerek. Ne acıdır ki biz bu süreçte bunu da yaşadık. Cenazelerimizi madenden çıkaramadan sinsice pusuda bekleyenler onlar pusularından çıkıp kendilerine yakışanı yaptılar. Millet ortak acıyı sessizce yaşamaya çalışırken ilk andan itibaren birileri kin kusmaya başladı. Biz Soma’da tahammül edilemez acısını bastıramayıp feryat edenleri de anlıyoruz. Somalı olmayan, hayatında kömür görmemiş, hayatında madencinin kömür karası elini tutmamış o sinsilerin o pusudakilerin fırsatçılığı anlayamadık, anlayamayacağız. İlla o acıyı hissetmeye gerfek yok. İnsanım diyen öyle istismarın böyle sinsizliğin içine girmez.

"ASIL SİZİN VİCDANINIZA BETON DÖKÜLMÜŞ"

İlk andan itibaren sosyal medyada akla hayale gelmeyecek yalanlar yayıldı. İçeride şu kadar işçi var, neymiş kazanın sebebi şuymuş, madenin sahibi şuymuş, ak partililer avukatlara saldrmış, içeride 120 Suriyeli işçi öldü üzerlerine betonlar döküldü diye yazanlar oldu. Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş. Bu kadar ucuzluk, haysiyetsizlik olur mu? Neyin fırsatçılığı içindesiniz. 301 şehidimiz var biz onarlı içeriden çıkarmaya çalışırken bunlar çıkıyor buradan ideolojik rant devşirmenin içine giriyor. Her türlü alçakla, insafsızca .Madenin sahibi AK Partiliymiş, benim yakınmış. Gezi olaylarında birkaç ölüm olsa güzel olur diyenler vardı ya madenden daha fazla şehidin çıkması için ahlaksızca temenni de bulunuyor. Maden nedir kömür nedir deseniz cevabını veremezler. Onlar kumsallarda dolaşıyor.  Bir insan müsvettesi Soma’daki, madencilerin Manisa’da yaptığımız mitinglere katılmalarını gerekçe göstererek bunlar buna müstehaktır diyor. Neymiş sadece zeybek oynarken kendisi diz çökermiş. Önce sen patronun önünde diz şöktüğünü, paranın önünde nasıl diz çöktüğünü, basitliğin önünde nasıl diz çöktüğünü söyle. Sürüngen sürüngendir ayağa kalkamaz ki . Bir başkası aynı patronun dalkavuklarından ne şehit ne gazi bunlar Niyazi. Bunlar bu kadar alçak. Bir başka alçak bunun musubet olduğunu bu söyleyecek kadar şerefini ayaklar altına aldı.

"BU AHLAKSIZLIĞA EYVALLAH DEMEYİZ"

Ocaklarına ateş düşsün dedi ya zavallı küçük beyinli liderinin o bedduasını tuttuğunu onun da Soma’daki madencilere tuttuğunu sanıyor. Bu dine yaptığınız ahlaksız saldırıdan dolayı yazıklar olsun. Bir başka zavallı Ak Parti’ye oy verenler evlat acısı yaşasın diye tweet atıyor. Biz bu ahlaksızlığa eyvallah demeyiz. Bizim kültürümüzde buna mezar soygunculuğu denir. Bunlar bu parlamentoda. Ocakta Suriyeliler varmış. Bize müsaade eden bunu yerinde tespit edelim demiş. Adama bak ya! Türkiye Cumhuriyeti’nin Enerji Bakanı öyle bir şey yok diyor. Ya sen orada ölüverirsen ne olacak. Bir de senin sorumluluğun mu üstleneceğiz. Bakanımız da hayır sokmuyoruz güle güle…Bu nasıl anlayış. Bunlar bu kadar siyaseti basite indirgedi.

"GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZİ İLETİYORUZ"

Saraybosna, Bosna, Sırbistan sel felaketi ile karşı karşıya. Tüm yardımlarımızı bölgeye ulaştırdık.  Bizden kum torbası istediler. Bizde 120 bin kadar kum torbasını gönderdik. Bu afetten dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

 

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler