Davutoğlu İsrail'in Özür Dileme Sürecini Değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilesini değerlendirdi.
Davutoğlu İsrail'in Özür Dileme Sürecini Değerlendirdi
Kayıt Tarihi: 22.03.2013 18:49 - Son Güncelleme: 09.05.2024 11:46
YAZI
A
 Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bütün taleplerimiz karşılandı. İstediğimizi aldık. Bu mesele tüm cumhuriyet hükümetleri için milli bir meseleydi. Aklı selim galip geldi. Çok ilkeli bir tutum sergiledik. Türkiye hiç bir zaman blöf yapmadı. Haklı olduğu bir konuda ısrar etti.


ÖZÜR SÜRECİ NASIL GELİŞTİ?

İsrail'in uluslararası hukuk çizgisine getirilmesi barış yolunda önemli bir aşamadır. Üçlü bir görüşme gerçekleşti. Mikrofon açıktı. Obama, Netanyahu ve Başbakanımız birlikte konuştular. Görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Sayın başbakan Filistin, Mısır ve Katar ile de görüşme yaptı. İsrail tarafının ve bizim yaptığımız açıklama ortak bir açıklamadır. Farklı şeyler söylemedik.

O bölgedeki diğer arap ülkeleriyle de görüşüp konunun içeriği hakkında bilgilendireceğiz.

"TAVRIMIZ DEĞİŞMEYECEKTİ"

İlk aşamalarda İsrail'den farklı sesler çıktı. Hatta bunu bir kahramanlık olarak bile gösterdiler.Biz baştan itibaren "özür" dedik. Bu kaç asır sürerse sürsün, bizim tavrımız yine değişmeyecekti. Haklı olduğumuz bir konuda istediğimizi aldık. İsrailli yöneticilere şunları söyledim: "Bazı milletler size zulüm etti, savaştınız ama Türkiye ile böyle bir ilişkiniz olmadı." Bu yüzden de Türkiye'nin yeri bu konuda özeldi.

"AYNI ŞEYİ FİLİSTİN İLE DE YAPMAK ZORUNDALAR"

Biz ne kimseye tahkir edici bir gözle baktık, ne de yücelttik. Bu yüzden kararlı bir tavır aldık. Gözümüzde her ülke eşittir, ne aşağı ne yukarı. İsrail barış yapacaksa, Filistin'le de aynı şeyi yapmak zorunda.

Herkes eşit olmalı. İsrail halkı neye sahipse Filistin'de aynı haklara sahip olmalı. Bu süreçte ABD'nin de rolü büyüktür. Sayın Obama için de önemli bir diplomatik başarıdır. Barış sürecinin eşitlik temelinde işlemesinin önü açılmış oldu. Burada önemli olan hesap verilebilirlik olması. Tazminat burada semboliktir ama önemlidir. İsrail tazminattan çok özür hakkında direndi.

AMBARGONUN KALDIRILMASI

Bu taahhütler önemli ama uygulama önemli. Herhangi bir engelle karşılaşırsak, yine bunları da gündeme getireceğiz.

ABD Başkanının şahit olması, sürecin işlemesi bakımından önemlidir. Türkiye artık küçük hesaplarda boğulup kalan bir ülke olmadığını gösterdi. Dünyanın değişik yerlerinde Türkiye olmadan bazı konular konuşulamaz oldu. Bu süreç bunun göstergesi."

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler