İşte Suriye'yi Veto Eden 2 Ülke

Suriye’de ‘kimyasal silah kullanıldı’ iddiaları üzerine acil olarak toplanan BM karar almadı.
İşte Suriye'yi Veto Eden 2 Ülke
Kayıt Tarihi: 23.08.2013 08:50 - Son Güncelleme: 11.05.2024 06:55
YAZI
A
 

1400 kişinin öldüğü saldırıda iddialar doğrulanırsa, dünya 1980’den beri en büyük kimyasal saldırıya susmuş olacak.

Suriye’nin başkenti Şam’ın Doğu Guta banliyösünde önceki gün 1400 kişinin öldüğü saldırılarda, muhalifler, Esad rejimi tarafından ‘kimyasal silah’ kullanıldığı iddiasını sürdürüyor. Dünya gündemini sarsan ‘katliam’ nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ‘acil’ çağrısıyla toplanırken, kimyasal silah iddiaları hakkında ‘büyük kaygı’ duyduklarını açıklayan konsey, iki saat süren toplantının ardından sert bir karar açıklamadı.

Rusya ve Çin vetosu

Suriye’de muhalifler tarafından dile getirilen ve Esad yönetimi tarafından yalanlanan ‘kimyasal silah kullanıldığı’ iddialarının açıklığa kavuşması için, ABD ve Avrupa, BM’nin Suriye’ye denetim heyeti göndermesi gerektiğini belirtirken, Güvenlik Konseyi’nden bu konuda kesin karar çıkmadı. Suriye’de denetim yapılmasını öngören resmi belgeyi Rusya ve Çin’in veto ettiği öğrenilirken, ilk aşamadan hazırlanan basın açıklaması bu veto nedeniyle değiştirildi.

Konseyden sonuç çıkmadı

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Arjantin’in BM Daimi Temsilcisi Cristina Perceval,“Konsey üyeleri kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin büyük kaygı duyuyor. Suriye’de neler olduğunun netleştirilmesi ve durumun yakından takip edilmesi gerekiyor” dedi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson da, kimyasal silah kullanımının kim tarafından ve hangi şartlar altında olursa olsun uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği konusunda BMGK üyeleri arasında görüş birliği olduğunu belirtirken, Şam’da bulunan BM heyetinin yeni iddiaların belirtildiği bölgede inceleme yapabilmesi için Suriye hükümetinin izin vermesini umduklarını söyledi.

BM, Şam’dan izin istedi

Dün akşam saatlerinde BM, Şam’daki saldırıya ilişkin iddiaların incelenebilmesi amacıyla bölgeye giriş ve araştırma için Suriye hükümetinden resmi olarak izin istedi. BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Eduardo del Buey “Genel Sekreter Ban, bir an önce olumlu cevap verilmesini bekliyor. Ban, BM Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Angela Kane’e Şam’a gitme talimatı verdi” dedi.

Vatan

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler