Paris'te Dev Miting-Davutoğlu da Orada

Paris'i sarsan saldırıların ardından yaklaşık bir milyon kişi birlik mesajı vermek için yürümeye hazırlanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı ülkelerin liderleri de yürüyüş için Paris'te bulunuyor
Paris'te Dev Miting-Davutoğlu da Orada
Kayıt Tarihi: 11.01.2015 12:20 - Son Güncelleme: 11.05.2024 06:15
YAZI
A
 Paris'i kana bulayan saldırılara tepki göstermek amacıyla düzenlenen "Birlik ve Beraberlik Yürüyüşü"ne yaklaşık 1 milyon kişi katılıyor.

Başkent Paris'in sembollerinden Republique (Cumhuriyet) Meydanı'nda yapılan yürüyüşte, Paris halkının yanı sıra farklı ülkelerden gelen devlet adamları da yer alıyor.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU DA ORADA!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da yürüyüş için Paris'te bulunan isimler arasında. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da gösteri yürüyüşüne katılan isimler arasında yer alıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Kanada ve Avusturya ise yürüyüşe bakan düzeyinde katılıyor.

TARİHİN EN BÜYÜK EYLEMLERİNDEN BİRİ

Yürüyüşte izdiham yaşanmaması için yürüyüşün gerçekleşeceği üç kilometre uzunluğundaki Republique ve Nation meydanları arasında iki ayrı parkur belirlendi. Paris tarihinin en büyük eylemlerinden birisi olarak nitelendirilen yürüyüş nedeniyle kent içerisinde ve çevresinde toplu ulaşım ücretsiz gerçekleşti.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST SEVİYEDE

Gösteri yürüyüşünün gerçekleştiği bölgede bazı binalara keskin nişancı polisler yerleştirildi. Polis helikopterleri havadan güvenlik denetimi sağlaıyor.

Saldırıların ardından geniş katılımlı bir yürüyüş yapılması güvenlik kaygısı yaratmıştı. Ancak Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, yürüyüşüyle ilgili gerekli tüm önlemlerin alındığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande başkanlığında Elysee Sarayı'nda yapılan kriz toplantısı sonrasında açıklama yapan Cazeneuve, polise ve güvenlik görevlilerine geniş yetkiler tanıyan Vigipirate Planı'nın en üst düzeye çıkarıldığını ifade etmişti.

Yürüyüşün güvenliğinin sağlanması için 2 bin 200 polis ile bin 359 asker görevlendirildi.

LE PEN TARTIŞMASI

Törene katılıp katılmayacağı tartışılan isim ise aşırı sağcı politikacı Le Pen oldu. Yabancı karşıtı söylemleriyle öne çıkan Le Pen ve partisi yürüyüşe davet edilmedi. Katılıp katılmaması gün boyu tartışıldı. Yürüyüş için açılan Facebook sayfasında yapılan ankette Le Pen'in yürüyüşe katılmasınına "Hayır" diyenlerin sayısı "Evet" diyenlerden fazla olurken, çoğunluk ise böyle bir tartışma yapmanın yanlış olduğunu belirtip "Birlik olalım" mesajı verdi.

Ulusal Cephe lideri Le Pen, partililere Paris dışındaki bölgelerde yapılacak etkinliklere katılmaları çağrısı yaptı.

CUMARTESİ GÜNÜ DE GÖSTERİLER VARDI

Bugün Paris'te yapılan büyük yürüyüş öncesi Fransa'nın çeşitli kentlerinde de gösteriler yapıldı. Marsilya, Nice, Nantes, Toulouse gibi kentlerdeki yürüyüşlere onbinlerce kişi katıldı.

Paris'te, Çarşamba günü mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kişi ölmüştü. Ertesi gün bir kadın polis memuru öldürüldü. Cuma günü ilk saldırının faili Kuvayşi kardeşler sığındıkları bir matbaada kuşatıldı. Aynı saatlerde Amedi Coulibaly adlı saldırgan Paris'te bir Yahudi marketinde yaklaşık 20 kişiyi rehin aldı. Akşam satlerinde yapılan operasyonlarda üç saldırgan da öldürüldü. Marketteki dört rehine de hayatını kaybetti.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler