Taksim'de Çatışmalar Sürüyor-Vali Çağrıda Bulundu-Video

Akşam saatlerinde AKM önüne çekilen polis ile göstericiler arasında tansiyon yeniden yükseldi. Polis, biber gazı ile müdahale ediyor
Taksim'de Çatışmalar Sürüyor-Vali Çağrıda Bulundu-Video
Kayıt Tarihi: 11.06.2013 19:55 - Son Güncelleme: 09.05.2024 11:39
YAZI
A

Taksim Meydanı, Gezi Parkı eylemlerinin 15. gününde en sert çatışmalara sahne oluyor.

Taksim'de sabah saat 07.30'da müdahalede bulunan polis ekipleri, akşam saat 18.30 sıralarında geri çekilerek Atatürk Kültür Merkezi'nin önüne geçti. Protestocu grubun Cumhuriyet Anıtı'na flama asmak istemesi üzerine polis, akşam 21.15'te bir kez daha müdahalede bulundu. Taş, molotof kokteyli ve havai fişek ile saldıran gruplara polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler ile polis arasındaki çatışmalar Meydan çevresindeki çeşitli noktalarda sürüyor.

Polis, Meydana çıkan tüm yolları kapattı. İstiklal Caddesi'nden gelen gruplara da polis müdahale etti.

Taksim Meydanı'da atılan gaz bombalarından Gezi Parkı'nda bekleyişlerini sürdüren eylemcileri de etkiledi.

Taksim Meydanı'na çok sayıda ambulans sevk edildi. Ambulanslar The Marmara Oteli önünde bekletildi. Yaralı sayısı ile ilgili henüz bir açıklama yok. Gezi Parkı içinde bulunan revirde yaralılara müdahale ediliyor.

Kazancı Yokuşu'ndaki barikatlar da polis tarafından kaldırıldı.

Meydan'daki bir GSM operatörünün aracı atılan molotof kokteylleri ile yandı. Tarlabaşı ve Talimhane metro girişinde de yangın çıktı.

Taksim Meydanı'ndaki ışıklar da söndürüldü.

Meydanda sıkılan biber gazları, rüzgarın etkisiyle çevreye yayıldı. Gazdan, Gezi Parkı'nda bekleyişlerini sürdüren eylemciler de etkilendi.

Taş, molotof kokteyli, havai fişek ile yapılan saldırılara biber gazı ile müdahalesini sürdüren polis, 21.41 itibarıyla Gezi Parkı girişine de gelmesi heyecan yarattı. Ancak polisin, Gezi Parkı'na yönelik bir müdahalesi olmadı.

Taksim Gezi Parkı girişindeki merdivenlerin bittiği yerde bir araç ateşe verildi. Yangın, itfaiye ve TOMA'larla yapılan müdahale ile kontrol altına alındı.

Gezi Parkı içinde "Devrim Market" olarak adlandırılan noktada yangın çıktı.

Polis ile göstericiler arasındaki çatışma özellikle Harbiye ve Sıraselviler tarafında devam ediyor.

İKİ GÖSTERİCİ GRUP BİRBİRİNE GİRDİ
Taksim'de bir grubun polisi taşlaması üzerine iki gösterici grup birbirine girdi. Polis grubu tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederek ayırırken, olaylar sırasında bir kişi gözaltına alındı.


TAKSİM DUMANA BOĞULDU

Taksim Meydanı'nda park halinde bulunan 2 minibüs alev alev yandı. Bir GSM operatörünü baz istasyonu taşıyan minibüs Talimhane'de yanarken, bir minibüs de Taksim Meydan'da yandı. Taksim yayalaştırma projeinde kullanılan bir iş makinasında da yangın çıktı. Alev alev yanan araçlara süren olaylar yüzünden itfaiye ekipleri müdahale edemezken, meydanda yanan minibüse TOMA'lar müdahale etti. TOMA'lar minibüsteki yangını söndürmede başarılı olamadı. Yangının eylemcilerin de yardımıyla söndürüldüğü belirtildi.


 


Vali Mutlu, AKM önündeki müdahaleden saatler önce attığı Tweet'te, "Gençler, provokatörler durmuyor, bu gece polisin Gezi Parkı'nı ablukaya alacağını yayıyorlar. Kesinlikle yalandır. AKM'de bulunacağız.  AKM'deki bekleyişimiz, sadece gece flama ve pankartların yeniden asılmaması içindir. Özellikle bilgilenmenizi istiyorum." demişti.
  

TAKSİM'DE BU SABAH NELER YAŞANDI?

Sabah saatlerinde Taksim'e giren polis, öğle saatlerinde Cumhuriyet Anıtı çevresinden ayrılarak AKM önüne çekildi. Polisin ayrılmasının ardından anıt yanına gelen gruplar, yine pankart ve flemalar astı. Meydandaki kalabalığın gittikçe artması üzerine polis saat 13.00 sıralarında yine müdahalede bulundu. TOMA'larla meydandaki kalabalığı dağıtan polis, gaz bombası da kullandı. Bir anda Taksim Meydanı'nı gaz bulutu içinde kaldı. Polisin müdahalesi devam ediyor

Dolma  bahçe'de toplanan çevik kuvvet ekipleri, buradan Taksim yönüne hareket etti. Polisin ilerleyişi sırasında bölgede bekleyen eylemcilerden bazıları polise taş attı.  Daha sonra, Taksim Meydanı'na çıkan çevik kuvvet ekipleri, Atatürk Anıtı çevresinde bekleyen göstericileri uzaklaştırdı.

İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURULDU

Gezi Parkı'na müdahaleyi engelemek için insan zinciri oluşturuldu. 

 

POLİS SDP BİNASINA GİRDİ

Taksim meydanı'nda polise taş ve molotof kokteyli atan göstericilerin, bayrak ve simgelerini taşıdığı Sosyalist Demokrasi Partisi'nin Beyoğlu'ndaki binasına polis girdi. Özel Harekat polisleri halen binada bulunuyor.

TAKSİM METRO GİRİŞİ KAPATILDI


Taksim Meydanı'nında müdahaleler devam ederken Taksim ve Şişhane metro girişleri kapatıldı. Kabataş-Taksim Finiküler seferi yapılamazken, metro seferleri Osmanbey-Hacıosman arasında gerçekleştiriliyor.

Direnen eylemcilere polisin biber gazıyla müdahalesi üzerine Tarlabaşı ve Sıraselviler yönündeki ara sokaklara dağılan göstericiler, polise taş, molotof kokteyli ve misket attı.

Müdahale esnasında polisler ve göstericiler arasında yaralananlar olduğu öğrenildi.

Taksim Gezi Parkı'nda bekleyenlere yönelik bir müdahale olmayacağı yalnızca anıt çevresindekilerin dağılmasının istendiği yönünde anons yapan polis, anıttaki flamaları söktü. 

Polis, anıt çevresinde güvenlik önlemi aldı.

TOMA ALEV ALDI

Göstericilerin attığı molotofkokteyli ile alev alan TOMA'yı çevresindeki iki TOMA su sıkarak söndürdü. Ancak TOMA'da büyük hasar gördü.



POLİS ANONSU: GEZİ'YE GİRİLMEYECEK

Meydana giren polis ekipleri kargaşanın büyümesini engellemek için düzenli olarak, 'Gezi parkına müdahalede bulunulmayacağı' uyarısını yapıyor.

AMAÇ: YASADIŞI PANKARTLARI TEMİZLEMEK

Vali Mutlu ve çevik kuvvet ekiplerinden alınan bilgiye göre Taksim Meydanı'na yapılan müdahalenin amacı meydandaki pankartları kaldırmak.

AKM TEMİZLENDİ

Ekipler meydandaki pankartları ve flamaları temizledi. AKM binasının üzerinde ise sadece Türk Bayrağı ve Atatürk resmini kalacağı şekilde bina pankartlardan temizlendi.

GEZİ PARKI İÇİNDE SON DURUM

Gezi Parkı'nda durum şimdilik sakin. Gazdan etkilenkilen eylemciler revirlerde tedavi ediliyor. Endişeli bir bekleyiş hakim.

İLK YARDIM HASTANESİNDE 39 YARALI

Taksim olaylarında yaralananlar İlkyardım Hastanesine getirildi. Yaralanan 39 kişiden 3'ü polis, 5'i gazeteci, 30'u eylemci.

Olaylar sırasında Alman Konsolosluğuna gitmek isteyen bir aile de gazdan etkilendi. Ailenin 1 yaşındaki kızları Gülten Nur Filiz'in tedavisi İlkyardım Hastanesi'nde yapıldı.

VALİ'DEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Twitter'dan Gezi Parkı'na müdahale edilmeyeceğini, sadece AKM'nin üzerindeki pankartları indireceklerini açıkladı.

Hüseyin Avni Mutlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Gezi Parkında bulunan gençler hepinize hayırlı sabahlar diliyorum.SİZE ÖNEMLİ TWEETLER GÖNDERİYORUM.LÜTFEN OKUYUN ve RT leyin.
Gezi parkında ve Taksim'de başlayan bekleyişinizi gece ve gündüz halen sürdürüyorsunuz.Bu konuda hiçbir sorun yok.
Yaşanan olaylar hepimizi sizi,bizi üzdü.Tekrarlanmasını hiç birimiz asla istemiyoruz.Mevcut durum hakkında pek çok analizler yapabilirsiniz.
Fakat alanda görünen flama ve pankartlarda tablo sizin İDEAL ve BEKLENTİLERİNİZİN dışında pek çok legal veya illegal sesin reklamına dönüştü
Bu tablo milletimizi üzerken,dünya kamuoyunda itibarımızı sarsan yayınlar halen bu görüntüler üzerinden servise devam ediliyor.
Artık bu görüntülere bir son vermek gerektiğini düşünüyoruz.Bu nedenle  bu sabah saat 08 den itibaren bir çalışmamız olacak.
GAYEMİZ ;Atatürk Heykeli, Atatürk Kültür Merkezi ve alan üzerindeki PANKART ve RESİMLERİ kaldırmaktan itibarettir.Başka bir amacımız yoktur
Sizlere,Gezi Parkı'na ve Taksim'e dokunulmayacağını bir kez daha KESİNLİKLE ifade ediyorum.Arkadaşlarınızı lütfen bu mesajım yönünde uyarın.
GEZİ PARKI ve TAKSİM'e KESİNLİKLE  DOKUNULMAYACAK,SİZLERE ASLA DOKUNULMAYACAKTIR.Bu sabah ve bundan sonra polis kardeşlerinize emanetsiniz.
Sizin hiçbir provokasyona maruz kalmadan,sükunetle bulunduğunuz yerde beklemenizi,olası yanlışlıklardan uzak kalmanızı özellikle rica ederim
Sadece kendini ifadeye çalışan siz gençlerin ideallerini de gerçekleştirecek bu çalışmada güvenlik güçleriyle birlikte olun,GEZİ'de bekleyin
Hepinize tekrar hayırlı sabah dileklerimi iletiyorum.Allah milletimize sevgi, hoşgörü birlik ve güzellikler nasip etsin.Allahaısmarladık..  
Açıklamalarım doğrultusunda çalışma yürütülmektedir Gezi Parkında bekleyen gençlere teşekkür ederim.Küçük bazı çatışmalar oldu meraklanmayın
Ayrıca göstericilerin havai fişek kullandıkları da görüldü.Şu anda durum daha sakin.
Bazı eylemciler sis ve duman çıkartan materyaller kullandılar.Amaçlarının polisin aşırı gaz kullandığı intibası yaratmak olduğunu bilelim.
Gezi Parkında bulunan gençler;sizi olaylara sokmak için gayret eden gruplara karşı dikkatli duruşunuz için size tekrar teşekkür ediyorum.
Gençler,Gezi parkı içine,çevresine sis bombası atıp bunu polisin gaz bombası attığı yönünde kışkırtmalar için kullanacaklara dikkat edin.

 

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler