Şablon Değişmiyor

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 20.05.2024 04:20
YAZI
A


ŞABLON DEĞİŞMİYOR! ÇATIŞMA, ‘DİYALOG’ VE FEDERASYON!

Bu yılın başlarında Yemen 6 bölgeli bir federasyon oldu.. Uzun süredir Yemen Devleti ‘restore’ ediliyordu.. Sonuç federasyondu.
2012’de ‘Bahar’ Yemen’e de bulaşmış, ve 33 yıldır iktidarda olan Ali Abdullah Saleh, koltuktan alınmıştı.

Altın vuruşu, yeni Cumhurbaşkanı Abdrabuh Mansur Hadi yaptı. Yemen’in ana ve yavru partileri de Yemen’i bölüp parçalama kararına katıldı.
Önce ‘Milli Diyalog’ adı altında birtakım adamlar ve onları yönlendiren Batılı ‘uzmanlar Yemen’in kaça bölüneceğine karar verdiler.. ‘Proje’yi hazırlayan Birleşmiş Milletler’in CFR’ye bağlı ‘görevlileriydi’! Doğrusu ‘çok demokratik’ bir süreçti.. Yeni Anayasa da ‘uzmanlar’ denetiminde yazıldı. Muhalefet en çok Yemen ikiye mi altıya mı bölünsün diye tartıştı!

İngiliz kolonisinden 1967’de kurtulmuşlar ve 1990’da kuzey ile birleşebilmişlerdi.
İngilizler giderken olabilecek tüm ayrılık ve çatışma tohumlarını ekerek gitmeyi ihmal etmemişlerdi. Kısa zaman sonra iç savaş başladı ve kuzey güçleri güney Yemen’i işgal etti.

2014’de Yemen, kuzeyinde 4 güneyinde 2 bölgeli bir federasyon haline geldi..
Çok yakında bu altı federatif bölge de birbirine girecektir. Güney Yemen zaten ‘bağımsızlık’ istemektedir. Federasyon ilanından hemen sonra selefi terör gruplarıyla dertli Güney Yemen ‘Yetmez, bağımsız devlet isteriz’ demişlerdi. Ne de olsa Hadramut eyaleti ağzına kadar petrol rezervine sahiptir.

Laik Güney ile aşiretlerle sarılı Kuzey iki ayrı devlet olma yolunda ilerlerken, bir zamanların hayal ülkesi Yemen kanla beslenen küresel canavarların oyun alanı!

Harita bu güzelim ülkenin başına gelenlerin sebebini açıklamaktadır!

Yeşil alan Kuzey, mor alan Güney Yemen’dir.

ETİKETLER:

Banu Avar

Banu Avar

Yazarın Diğer Yazıları