Derbent'te Anlamlı Sanat Festivali

Konya’nın Derbent ilçesinde, dünyaya anlamlı mesajlar ve Mısır, Suriye ve Filistin halklarına destek veren bir başka festival gerçekleştirildi.
Derbent'te Anlamlı Sanat Festivali
Kayıt Tarihi: 02.09.2013 09:10 - Son Güncelleme: 26.04.2024 07:11
YAZI
A
 Aralarında sanatçı Coşkun Sabah’ın da yer aldığı bazı sanatçıların sahne almasının planlandığı konser programlarının iptal edildiği festivalde, Mısır, Suriye ve Filistin halklarına hatim indirilerek duaların edildiği, şiirlerin, ilahi ve kasidelerin seslendirildiği sıra dışı bir etkinlik gerçekleştirildi. 

Derbent’te bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Geleneksel Derbent İpekyolu Kültür ve Sanat Festivali öncesi Derbent Belediyesi tarafından yaptırılan Aladağ Göl Parkı’nın açılışı, mehteran gösterilerinin ardından AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı’nın da katılımıyla dualarla kurdele kesilerek yapıldı. Hasan İçi Koruluğu’nda gerçekleştirilen festivalin açılışında konuşan Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, Konya’nın Kış Sporları Merkezi olması için çalışma yürütülen Aladağ Kayak Merkezi konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi Meclisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in mecliste karar alarak, Kayseri’nin Erciyes’e sahiplendiği gibi Konya’nın da Aladağ’a sahiplendiğini vurgulayan Acar, “Şu anda 1/500 ve 1/1000 planlı haritalarımız yapılırken, bir taraftan da Ankara’ya tam teşekküllü dosyamızı intikal ettiriyoruz. Aladağ bölgesinin bakanlar kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edilmesi için çaba gösteriyoruz. Burası turizm bölgesi ilan edilince, oradaki hizmetler çok hızlı bir hale gelecek. Bu, Konya için çok büyük bir proje. Bu proje, sadece Derbent için değil Konya için de büyük bir kazanım olacak” dedi.
Acar, festivalin değişen formatı ile ilgili olarak da yaptığı değerlendirmede, son günlerdeki gelişmeler, Türkiye’nin ve dünyanın gündeminin özellikle Mısır ve Suriye’deki olayların program konseptini değiştirmelerine neden olduğunu belirterek, “Tabi bu olaylarda Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımız gerçekten çok hassas. Biz de onunla siyaset yapıyoruz, aynı hassasiyeti biz de paylaşıyoruz. O halde biz ‘konseri iptal edelim’ dedik. Sıkıntılı olmasına rağmen, Coşkun Sabah’a dedik ki, ‘bu hassasiyetin geçtiği başka bir ortamda programı yapalım’ dedik ve onu iptal ettik. Onun yerine böyle ilahilerle, ilçemizde hatimler indirildi, onların duaları yapılıyor. Oradaki kan ve gözyaşı akıtan mazlum Müslüman kardeşlerimize belki elimizle direk yardım edemiyorsak da dilimizle, duamızla, gönlümüzle destek olalım dedik, bu düşünceyle programın formatını değiştirdik. Rabia tişörtleri dağıttık ki onların demokrasi adına yaptıkları o dik duruşları gerçekten hepimizin hayranlıkla izlediği bir duruş. Ve biz o duruşu da sonuna kadar destekliyoruz ve o desteği de Derbent’ten, Hasan İçi Koruluğu’dan bütün Konya’ya ve Türkiye’ye ilan edelim’ dedik. Hemşehrilerimize de çok teşekkür ediyorum.Gerçekten de bu günü şarkılar türküler olmamasına rağmen sonuna kadar ilgiyle, hassasiyetle ve heyecanla takip ettiler” diye konuştu.



Derbent Kaymakamı Arif Oltulu ise, konuşmasında Aladağ Kayak Merkezi projesine değindi. Aladağ’ın doğasıyla eko turizme de uygun bir alan olduğu görüşünün hakim olduğuna dikkat çeken Oltulu, bu potansiyeli harekete geçirmek için toplumun tüm kesimleriyle el ele verip bu projeleri de başlatmak için çaba sarfedeceklerini söyledi.



AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ise konuşmasında, bölgedeki coğrafyanın yeniden kurulup yeniden çizildiğine vurgu yaparak, “Bunu hep beraber görüyoruz. Bu dönemde Türkiye’nin başında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Bey’in ve Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’un olmasını bu ülke, bu millet ve bu bölge mazlumları için bir şans olarak görüyorum” dedi.



AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya da, Türkiye’deki 85 yıllık demokrasi tecrübesi ve Hükümetin dik durmasıyla Türkiye’de becerilemeyenlerin Mısır’da gerçekleştiğine vurgu yaparak, “İşler düzgün giderken, her şey yolunda giderken bir anda görüyorsunuz Mısır’ın halini, neler oldu neler. Dolayısıyla önümüzdeki yerel seçimlerde de ekonomik ve siyasal başarıların devamı için sizlerin desteğinize ihtiyacımız var. Dünyanın Türkiye’ye ihtiyacı var” diye konuştu.
Protokol konuşmalarının ardından ilahi seslendiren sanatçıların sahne aldığı festivalde, Mısır, Suriye ve Filistin halklarına destek için Kur’an-ı Kerim ve şiirler okundu, toplu olarak dualar edildi. Festivalde ‘Rabia’ işareti olan tişörtler de almak için sıraya giren vatandaşlar ile protokolde oturan katılımcılara dağıtılırken, Belediye Başkanı Hamdi Acar ve sanatçılar da tişörtlerden giydi. Acar giydiği tişörtün ardından basın mensuplarına Rabia işareti yaptı.



Festivalde düzenlenen en iyi kuzu, oğlak, buzağı, çilek ve fasulye yarışmalarında birinci olanlara altın ve değişik miktarlarda yem ödülü verildi. Ayrıca, festival kapsamında sünnet edilen 31 çocuğa hediye edilen tablet bilgisayarlar da protokol tarafından dağıtıldı. Festivalde ayrıca Aladağ’ın zirvesinden festival alanına inişin planlandığı bireysel yamaç paraşütü gösterileri de renkli görüntüler oluşturdu. Etkinlikte katılımcılara Konya’nın geleneksel pilavı ikram edildi.



Festivale, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, İlhan Yerlikaya, Derbent Kaymakamı Arif Oltulu, Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Veysel Başıbölükoğlu, Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, AK Parti İlçe Başkanı Hamdi Kuyubaşı, İl Genel Meclisi Üyesi Rafet Furunkoyak, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler