İsrail'den Tepki Çeken Eurovision Şarkısı

İsrail'in Eurovision'da seslendirmeyi planladığı şarkının, 7 Ekim'e atıf içerdiği ortaya çıktı. Tepkiler üzerine şarkı incelemeye alındı. İsrail'den ise tehdit geldi.
İsrail'den Tepki Çeken Eurovision Şarkısı
Kayıt Tarihi: 25.02.2024 00:32 - Son Güncelleme: 29.04.2024 01:38
YAZI
A

Tepkilere rağmen 7-11 Mayıs tarihlerinde İsveç'te yapılacak Eurovision şarkı yarışmasına katılmasına izin verilen İsrail'in, yarışmaya katılacağı "Ekim Yağmuru" (October Rain) adlı şarkı, yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından incelemeye alındı.

'Siyasi Mesaj İçeriyor'

EBU yaptığı açıklama ile İsrail'in şarkı sözlerinin "siyasi mesaj içerdiği" iddiası nedeniyle inceleme başlatıldığını duyurdu, İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ile "gizli" yürütülen görüşmelerin de sürdüğüne dikkat çekti.

DW Türçe'nin haberine göre açıklamada ayrıca, "Bir şarkı, herhangi bir gerekçeyle kabul edilemez bulunduğunda, yarışma kurallarına uygun olarak yeni bir şarkı veya yeni şarkı sözleri sunma fırsatı verilir" bilgisi paylaşıldı.

Eurovision, kendisini siyasi olmayan bir yarışma olarak tanımlıyor ve bu kuralı ihlal ettiği düşünülen yarışmacıları diskalifiye edebiliyor.

Hayom: 7 Ekim Saldırılarına Gönderme

İsrail'in yarışmaya katılacağı şarkının sözleri basına sızmış, Hamas'ın 7 Ekim saldırısına atıf içerdiği gerekçesiyle tartışmalara yol açmıştı.

İsrail'in Hayom gazetesi, yarışmada şarkıcı Eden Golan tarafından seslendirilecek parçada "Nefes alacak hava kalmadı" ve "Hepsi iyi çocuklardı, her biri" gibi ifadelerin yer aldığını duyurmuş, bunun Hamas'ın 7 Ekim saldırıları sırasında sığınaklara saklanan insanlara açık bir ima olduğuna dikkat çekmişti.

Haberde ayrıca şarkı sözlerinde "çiçeklere" de vurgu yapıldığı, bunun da savaşta ölenler için kullanılan askeri bir kod olduğu iddia edildi. İsrail'in kamu yayın kuruluşu Kan'dan bir yetkili, Reuters haber ajansına basına sızan şarkı sözlerinin doğru olduğunu teyit etti. Kan ayrıca EBU ile diyaloğun sürmekte olduğunu duyurdu.

İsrail'de yayınlanan yetenek yarışması "HaKokhav HaBa"nın ('Sonraki Yıldız') kazananı 20 yaşındaki Eden Golan olmuştu. Golan, İsrail'deki başarısıyla Mayıs ayında Malmö'de düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazandı.

İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan men edilmesi yönünde çağrılara rağmen, Eurovision organizasyon komitesi İsrail'in yarışmaya katılmasına izin verdiğini açıklamıştı.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler