Konya'da 2 Kişi Böbrek Nakliyle Sağlığına Kavuştu

Konya’da 2 kişiye başarılı bir operasyonla böbrek nakli yapıldı.
Konya'da 2 Kişi Böbrek Nakliyle Sağlığına Kavuştu
Kayıt Tarihi: 05.12.2015 09:34 - Son Güncelleme: 19.05.2024 06:51
YAZI
A
 Konya’da 2 yıldır böbrek yetmezliği bulunan işçi emeklisi Mehmet Güneş, eşinden alınan böbrekle eski sağlığına kavuşurken, 6 yıldır böbrek hastası olan 9 çocuk annesi 42 yaşındaki Hangül İşlek ise annesinden alınan böbrekle tedavi oldu.

Ameliyatlar hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, her iki ameliyatı da laparaskopik yöntemle yaptıklarının altını çizerek, “İki hastamız için böbrekleri kapalı yöntemle aldık. Buna laparaskopik yöntem diyoruz. Bu yöntemle yapılan ameliyatlarda hastayı 2. gün taburcu edebiliyorsunuz. Bu yöntem ameliyatın daha rahat geçmesini sağlıyor. Hastanın daha az Ağrı duymasını sağlıyor. Ameliyattan sonra kesik küçük olduğu için daha az bir iz kalıyor. Laparaskopik yöntemle yapılan ameliyatlarda hastalar daha konforlu bir hayat sürmekte. Tüm dünyada laparaskopik yöntemle yapılan ameliyatların artması sonucunda canlı nakiller sayısında bir atış saptandı. Ünitemizde de son bir yılda özellikle bu nakil sayısında artış olduğu gözleniyor. Ünitemizde son 4-5 yıldır verici ameliyatların hepsini kapalı yöntemle yapmaktayız. Hastalar bu nedenle daha çok ünitemizi tercih edebilmekteler” dedi.

“BÖBREK YETMEZLİĞİNİN BÜYÜK ORANDAKİ SEBEBİ ŞEKER VE TANSİYON HASTALIĞIDIR”

Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, şeker ve tansiyon hastalığının böbrek yetmezliğinin en büyük nedeni olduğunu söyleyerek, “Hastalarımızdan Mehmet Güneş’in 2 yıldır böbrek yetmezliği bulunuyordu. Şimdiye kadar diyalize girmesine ihtiyaç olmamıştı. 46 yaşındaki eşinden kapalı yöntemle aldığımız böbreği naklettik. Şuan herhangi bir sorunumuz yok. Hastamızı taburcu etmeyi planlıyoruz. Mehmet Güneş’in hem tansiyon hem de şeker hastalığı bulunuyor. Böbrek yetmezliğinin büyük orandaki sebebi şeker ve tansiyon hastalığıdır. Bu nedenle bu hastalıklara sahip olan kişilerin mutlaka kontrollerini düzenli yaptırması gerekiyor” diye konuştu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler