Kadınlarda ve Erkeklerde En Çok Görülen Kanser Türleri

Kanser, dünya çapında her yıl milyonlarca insanın hayatını etkileyen ve ikinci en yüksek ölüm sebebi olarak kayıtlara geçen bir hastalık. Bu hastalık, erkeklerde en çok akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri şeklinde görülüyor.
Kadınlarda ve Erkeklerde En Çok Görülen Kanser Türleri
Kayıt Tarihi: 09.04.2024 03:49 - Son Güncelleme: 28.04.2024 22:02
YAZI
A

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, kanser 200'den fazla çeşidi bulunan geniş bir hastalık yelpazesi. Akciğer, meme, cilt, prostat, mide, kolon, serviks kanserleri ve lenfoma en sık rastlanan kanser türleri.

Kanserin sebepleri arasında genetik faktörlerin yanı sıra, sigara ve alkol tüketimi, aşırı güneş ışığına maruz kalmak, bazı kimyasallar ve virüsler, kötü beslenme ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler de bulunuyor.

DSÖ'ye göre, kanser vakalarının yaklaşık üçte biri önlenebilir nitelikte. Sigara ve alkol kullanımının azaltılması, sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve normal bir vücut kitle indeksinin korunması gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle bu vakaların önüne geçilebilir.

IARC (Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı) tarafından yayımlanan son rapora göre, 2022 yılında yaklaşık 20 milyon yeni kanser vakası tespit edilmiş, bu vakaların büyük bir kısmı erkeklerde ve kadınlarda sırasıyla akciğer ve meme kanseri olarak kaydedildi.

Kanser vakaları ve ölümler coğrafi olarak farklılık göstermekle birlikte, Asya en yüksek oranlara sahiptir.

Kanser tedavisinde erken teşhis, hastalığın kontrol altına alınmasında kritik bir öneme sahip. Mevcut tedavi yöntemlerine ek olarak yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik klinik araştırmalar umut vaat ediyor.

Bu bilgiler ışığında, kanserle mücadelede bilinçlenme ve erken tanının yanı sıra, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. Her bireyin kanser risk faktörlerinden kaçınması ve düzenli sağlık kontrolleri yapması, bu tehlikeli hastalığa karşı alınabilecek en önemli önlemler arasında yer alıyor.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler