Ramazan Ayı 20. Günü İftar Menüsü

Terbiyeli şehriyeli tavuk çorbası, Tas kebabı, Patates püresi, Pirinç pilavı, Güllaç kızartması
Ramazan Ayı 20. Günü İftar Menüsü
Kayıt Tarihi: 28.07.2013 10:17 - Son Güncelleme: 14.05.2024 05:17
YAZI
A
 



Terbiyeli Şehriyeli Tavuk Çorbası

MALZEMELER:
6 bardak tavuk suyu
1 su bardağı kadar didiklenmiş haşlanmış tavuk(1 adet göğüs de olabilir)
3/4 çay bardağı tel şehriye(arpa veya yıldız da olur)
3 kaşık un
3 kaşık sıvıyağ
tuz
nane
karabiber

terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
1 limon suyu

Büyükçe bir tencerede yağı eritin ve unu kokusu çıkana kadar kavurun.
Üzerine yumurta ve limon suyu hariç diğer malzemeleri ekleyip kaynayıncaya kadar arada karıştırarak pişirin.Limon suyu ve yumurta sarısını bir kasede birbirine karıştırın.Terbiyeyi ılıtmak için kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe alıp kaseye dökün ve karıştırın.Kasedeki terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekleyip karıştırın ve bir taşım daha kaynatın.Arzuya göre maydanoz,nane,pul biber vs.ile süsleyip servis yapın.
Tercihen bol limon suyu ile için..






Tas Kebabı

Malzemeler 

1 kg. dana kuşbaşı
2 orta boy soğan
2 adet orta boy patates
1 yemek kaşığı salça
2 adet çarliston biber
4 diş sarmısak
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su

Yapılışı

1- Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Kare kare doğrayıp kızgın yağda iyice kızartıp, bir kenara alın

2- Derin bir tavada etleri suyunu salıp, çekene kadar yüksek ateşte pişirin. Etler suyunu çektikten sonra yağı ve piyazlık doğradığınız soğanları ilave edin. Ocağın altını kısık ateşe getirerek pişirmeye devam edin ( kapak kapatılmayacak )

3- Etler kızardıktan sonra 1 su bardağı kaynar suyu, karabiberi, ikiye böldüğünüz sarmısakları, iri iri kestiğiniz biberleri tavaya ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edin.

4- Yemek tekrardan suyunu çektikten sonra kalan 1 su bardağı sıcak suda erittiğiniz salçayı ve tuzu da yemeğe ekleyip iyice karıştırın. 4-5 dk daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın ( eğer daha sulu seviyorsanız eklediğiniz su miktarını artırabilirsiniz ). Eti bir tabağa alıp üstüne de patatesleri ekleyip ( patatesler eklendikten sonra hızlıca servis yapmanızda fayda var yoksa patatesler yemeğin suyunu çektiğinde tadı çok ağır olmaktadır ) servis yapabilirsiniz. (Yemeğimiz 4-6 kişiliktir. )




Patates Püresi

Malzemeler

5 orta boy patates
1/2 kg kadar süt (burası biraz sizin pürenizi ne kadar akışkan istediğinize bağlı)
Tuz
Tereyağ

Yapılışı

Patatesleri soyun ve iri küpler halinde doğrayın. Zaten el blendarından geçeceği için çok küçük doğramanıza gerek yok 

Çelik bir dencereye doğradığınız patatesleri koyun. İçine hafif üzerlerine çıkacak kadar süt ekleyin. Az eklemiş olmanız önemli değil blendardan geçirirken isterseniz daha da süt ilave ederek kıvamını daha akıcı yapabilirsiniz. Yeterki çok olmasın. O zaman nişasta ile koyultmanız gerekir. Yada ayrı bir tencerede patates haşlayıp eklemeniz ki bu da asıl lezzetini bozabilir. İşte bu pürenin sırrı : patatesler suda değil doğrudan sütte haşlanıyorlar. Böylece haşlanırken sütü çeken patateslerin lezzetine lezzet katılıyor.

Arzu ettiğiniz kadar tuz ve tereyağ parçalarını da sütün içine katın. Arada dibi tutmasın diye karıştırarark patateslerin iyice yumuşamasını sağlayın.

Patatesler yumuşayınca ocağın altını kapatıp blendardan geçirin. Servis etmeden önce blendardan geçirirseniz daha iyi olur. Servis ederken kuru nane veya pul biber ile süsleyebilirsiniz..






Güllaç Kızartması

Malzemeler:

Yarım paket güllaç yaprağı
3 su bardağı süt
Yarım su bardağı tozşeker
2 su bardağı çekilmiş ceviz ya da antepfıstığı
3 yumurta
Şurup için
1.5 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı limon suyu

Güllaç kızartması:
Geniş bir tencerede şeker ile 2 bardak sütü şeker eriyinceye kadar kaynatın. Ilınınca güllaç yapraklarını tek tek süte batırıp çıkarın.

Yaprakları ikiye katlayıp geniş kenarlarına antepfıstığını paylaştırın. Sigara böreği gibi sarın.

Şurup için, 2 bardak şeker ile 2 bardak suyu tencerede şurup kıvamında kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Yumurtaları bir kapta çırpın. Güllaç sarmalarını yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün. Kızarmış güllaçları bir tepsiye alıp üzerine şurubu dökün. şurubu çekince fıstıkla süsleyip servis yapın.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler