Soma'daki tutuklamalarda son durum

Soma'da Holdingin Başkanı Alp Gürkan'ın oğlu Can Gürkan tutuklandı. Tutuklamalar ve gözaltılarla ilgili son bilgiler..
Soma'daki tutuklamalarda son durum
Kayıt Tarihi: 20.05.2014 08:12 - Son Güncelleme: 17.05.2024 03:06
YAZI
A
 

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 kişinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili adliyeye sevk edilen teknisyen Mehmet Ali Günay Çelik ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Ramazan Doğru tutuklandı. lp Gürkan'ın oğlu ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Yönetim kurulu Başkanı Can Gürkan ise tutuklanma istemiyle sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

Dün 5 kişi tutuklanmıştı, Mehmet Ali Günay Çelik ve Ramazan Doğru ile birlikte tutuklananların sayısı 8'e yükseldi.

Naci Kor, İsmail Adalı, Nazmi Cem Nesimoğulları ve Necati Karadeniz denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı.

Öte yandan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Genel Müdürü Ramazan Doğru da tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildikten sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Doğru, Aliağa Şakran Cezaevi'ne konuldu.

Ramazan Doğru, Soma Kömür İşletmeleri A. Ş.'nin tüm sorumluluk yetkilerinin kendisine devri konusuyla ilgili belgedeki imzanın sahte olduğunu ve kendisine ait olmadığı iddia etti. Ramazan Doğru'nun ifadeleri ve suçlamaları ardından savcılık, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ı tekrar sorguya alarak ek gözaltı süresi verdi. Hâlâ adliyede bekletilen Gürkan'ın iddia ettiği yetki devrindeki imzaların sahte olup olmadığının belirleneceği de açıklandı. Yeniden yapılan sorgunun ardından Can Gürkan, tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Gürkan, sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.

BAŞSAVCI'DAN AÇIKLAMA! SORUŞTURMAYLA İLGİLİ ÖNEMLİ AYRINTI

Can Gürkan, 'sahte imza' iddiası öncesinde 'denetimli serbestlik uygulanması' talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Bugün Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile Genel Müdür Ramazan Doğru'nun aralarında bulunduğu toplam 9 kişi, gruplar halinde adliyeye sevk edildi. Adliye binasının kapısına kadar araçla getirilen Can Gürkan içeriye girerken, "Zamanı gelince konuşacağız" demişti.

DÜN 5 KİŞİ TUTUKLANDI, 8 KİŞİ ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST

Maden faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan kişilerden dün 16 kişi adliyeye sevk edildi.

Bu kişilerden İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz'ın ardından Hilmi Kazık da tutuklanarak Yeni Şakran Cezaevi'ne gönderildi.

ŞİRKETİN YÖNETİM KURULU BAŞKANI DA GÖZALTINA ALINDI

Pazar akşam saatlerinde facianın olduğu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler daha gözaltına alınıp jandarmada sorgulandı.

Gürkan'ın aralarında bulunduğu 6 kişi öğle saatlerinde Soma Adliyesi'ne sevk edildi. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında zanlılardan 3'ü jandarma, 2'si de polis araçlarıyla adliyeye getirirken, Can Gürkan ise jandarma aracı içinde adliye kapısına kadar getirildi. Can Gürkan, içeriye girerken "Zamanı gelince konuşacağız" dedi.

Bu kişiler hakkında da 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan işlem yapıldığı belirtildi.

SAVCI: 'SERBEST BIRAKILSIN'

Geceyi İlçe Jandarma Komutanlığında geçiren Can Gürkan'ın burada, olayda kendisinin ve şirketinin bir ihmalinin sözkonusu olmadığını, yaşanan olayın bir kaza olduğunu söylediği öğrenildi. Can Gürkan, savcılıktaki sorgusunun ardından akşamüzeri denetimli serbestlik yasasından yararlandırılması isteğiyle mahkemeye edildi. Savcı, diğer 5 kişinin ise tutuklanmasını istedi. Akşam saatlerinde tekrar sorgulanan Can Gürkan, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

SENSÖR UYARILARI BİLGİSAYAR KAYITLARINDA

Öte yandan soruşturma kapsamında maden işletmesinin geriye dönük bir yıllık işlemleri dâhil tüm bilgi ve belgelerine el konulduğu ve bilgisayar kayıtlarında kaza günü ile kazadan iki gün önce gaz sensörlerinin uyarı vermesine rağmen önlem alınmadığının belirlendiği öne sürüldü.

"HAYATIMDA BU OCAĞA GİRMEDİM"

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ege Linyit İşletme Müdür Yardımcısı Ali Ulu'nun ifadesinde, görevinin sadece çıkarılan kömürün kalitesini ölçmek olduğunu söylediği öğrenildi. Ulu, "Genel Müdürlüğümüz bağlı sahalarını işletme haklarını sözleşme karşılığında devreder. Kazanın meydana geldiği ocağın işletme hakkı hizmet alımı olarak sözleşme karşılığında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devredildi. Ancak devir tarihini tam olarak hatırlamıyorum. Hizmet alımı ile ilgili kastetmek istediğim Genel Müdürlüğümüz ocağın tüm işletmesini devreder. Buna mukabilen şirketten çıkardığı kömürün tonuna göre para alırız. Benim görevim şirketin çıkardığı kömürün kalitesini kontrol edip buna değer biçmektir. Bunun ötesinde hiçbir görevim yoktur. Maden saha sorumlusu olduğumu kabul etmiyorum. Şirketin iş sahası denetimi bizden ayrı yapılmaktadır. İsmini hatırlayamadığım yönetmelik uyarınca teknik nezaretçi defterini okuması ötesi bir görevimiz yoktur. Şirkete dönük hiçbir yetkim yoktur. Hayatımda bu ocağa girmedim" dedi.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler