Türkiye'nin 2. Büyük Camisi Gaziantep'te Açıldı

Türkiye'nin 2. büyük camisi olan Şahinbey Millet Camisi, Gaziantep'te açıldı. Camide bahçe alanıyla birlikte 34 bin kişi ibadet edebilecek. 6 minareli caminin 4 minaresi 107,1 metre yüksekliğinde, diğer iki minare ise 91 metre yüksekliğinde inşa edildi.
Türkiye'nin 2. Büyük Camisi Gaziantep'te Açıldı
Kayıt Tarihi: 04.02.2024 21:01 - Son Güncelleme: 08.05.2024 00:27
YAZI
A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te Türkiye'nin 2. en büyük camisi olan Şahinbey Millet Camisi'ni törenle ibadete açtı.

Erdoğan, caminin açılış töreninde bir konuşma yaptı.


"Aynı Anda 17 Bin Kişi İbadet Edebilecek"

Selçuklu ve Osmanlı izlerini buluşturan mimarisinin yanı sıra pek çok sembolü de barındıran eserin Gaziantep'e çok büyük değer katacağının altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Burası aynı zamanda kütüphanesi, kitap kafesi, çocuk alanları, kursları ve diğer sosyal donatılarıyla bir yaşam alanı olarak planlandı. Her ne kadar birileri hala verilen hizmete şaşı bakıyor olsa da camimiz de bilhassa 4-6 yaş arası çocuklarımıza yönelik hizmetlerin sunulmasını ben çok kıymetli buluyorum. Milletle, milletin ruh ve inanç dünyasıyla problemi olan belli kesimler dışında herkesin bu hizmetleri memnuniyetle karşıladığını biliyorum."

Erdoğan, camilerin sadece günde 5 kez namaz kılınan yerler olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Camilerimiz, tevhidin olduğu kadar vahdetin, birlik ve beraberliğin, müminler arasındaki ebedi ve ezeli kardeşliğin sembolüdür. Camiler, minberi, mihrabı ve kürsüsüyle ilim ve ahlak, marifet ve hikmet derslerinin verildiği ilim merkezleridir." dedi.



"Kendimizi Geliştirmenin Yollarını Aramalıyız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih boyunca ecdadın kurduğu veya geliştirdiği her şehirde, oranın karakteri haline gelmiş bir çarşı ve caminin olduğunu belirterek, Mescid-i Nebevi'nin inşasından beri İslam toplumlarında camilerin hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olduğunu, buranın da aynı görevi icra edeceğine inandığını söyledi.

Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi başta olmak üzere camilerin rollerine dar açıdan yaklaşmak yerine daha geniş açıdan bakmakta fayda gördüğünü dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Namazlarımızı kılıp gittiğimiz mekanların ötesinde, buraları merkez edinerek her alanda kendimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız.  Bu ulvi gaye doğrultusunda çalışan, koşturan, pek çok hadsizliğe rağmen nesillerimize sahip çıkan kuruluşlarımıza, vakıflarımıza, derneklerimize ve belediyelerimize gönülden teşekkür ediyorum. Rabb'im, bizi sevgisiz, susuz, havasız, vatansız, aynı zamanda mabetsiz, minaresiz, ezansız bırakmasın diyorum."



"İslam Dünyasının Çekim Alanı Olsun"

Görenleri hayran bırakan, iç huzuru veren, manevi dünyayı dış dünyayla bütünleştiren bu muhteşem eserin hayırlı olmasını temenni eden Erdoğan, burada edilecek duaların, yapılacak ibadetlerin kabul olmasını diledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yaptığı duanın ardından Erdoğan, Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi'nin açılış kurdelesini kesti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm ümmete inşallah hayırlı olsun. Ve burası aynı zamanda ismiyle müsemma sadece ülkemizin değil, tüm İslam dünyasının bir çekim alanı olsun." ifadelerini kullandı.



Şahinbey Millet Camisi'nin Öne Çıkan Özellikleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışını yaptığı Şahinbey Millet Camisi'nde aynı anda 17 bin kişi namaz kılabilecek.

6 minareli caminin 4 minaresi 107,1 metre yüksekliğinde, diğer iki minare ise 91 metre yüksekliğinde inşa edildi.

Hem iç bükey hem dış bükey olarak tasarlanan hat örneklerinin layıkıyla izlenebilmesi için camide aydınlatma olarak avize kullanılmadı.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, camiinin inşaatında yöresel bölge taşı ve modern dönemin malzemelerinin kullanıldığını belirtti.

Caminin sosyal yaşam alanın olarak da hizmet vereceğini vurgulayan Tahmazoğlu, "Caminin iç avlusunda kitap kafe, merasimlerin yapılacağı bir salon ve çocuk alanı inşa edildi" dedi.

Caminin dokusuna Kur'an-ı Kerim ayetleri ve lafzatullah nakşedildi. Caminin külliyesiyle birlikte 24 saat şehrin manevi hayatına ışık tutacağı kaydedilirken, Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi sadece bir ibadethane olarak tasarlanmadı. Burası aynı zamanda kütüphanesi, kitap kafesi, çocuk alanları, kursları ve diğer sosyal donatılarıyla bir yaşam alanı olarak planlandı.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler