Yeni Kıdem Tazminatı Sisteminde Neler Var?

Kıdem tazminatı yeni kanun düzenlemesinin detaylarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu anlattı. Soylu Kıdem tazminatı hesaplamanın 30 gün üzerinden yapılacağını açıkladı.
Yeni Kıdem Tazminatı Sisteminde Neler Var?
Kayıt Tarihi: 28.01.2016 08:16 - Son Güncelleme: 28.04.2024 21:25
YAZI
A
 Kıdem tazminatı yasası değişiyor. Kıdem tazminatı yeni düzenlemenin detayları ise çalışanlar tarafından merak ediliyordu.

Kıdem tazminatı yeni düzenleme ve kıdem tazminatı hesaplaması konusunda detayları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu anlattı.

Milliyet Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Cem Kılıç'ın kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin sorularını yanıtlayan Soylu, kıdem tazminatı fonuna katılımın isteğe bağlı olduğunu söyledi. 

Kıdem tazminatı hesaplaması ise 30 gün üzerinden yapılacak. 

Soylu, “Hayalimiz, hafta sonları ailenin bir araya gelip kıdem tazminatı fonunun kendilerine ait hesabında ne kadar para biriktiğine bakması” dedi. 

Soylu'nun kıdem tazminatı yeni düzenlemeye ilişkin açıklamalarının detayları şöyle:

"Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın, hem de Sayın Başbakanımızın açık talimatı var: Bu konuları sosyal diyalog mekanizmaları içinde çözeceğiz. Her tarafın farklı görüşleri olabilir. Önemli olan ortak aklı temsil eden bir sistem kurmak.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 86'SI KIDEMSİZ

Mevcut yapıda, 100 kişiden 86’sı kıdem tazminatını alamıyor. 13 milyon 990 bin kişinin 4a’lı çalıştığı bir ülkede 16 milyon işten çıkış bildirgesi varsa, burada bir sorun olduğu ortaya çıkıyor. Kıdem tazminatı fonu, bu güvenceyi gerçekleştirecek.

Mevcut sistem, çalışma hayatımız açısından ciddi riskler taşıyor. Mesela işten çıkmak isteyen bir kişi ‘kıdem tazminatımı alamayacağım’ diye çıkmıyor. İşveren de ‘kıdem tazminatı yükünü nasıl karşılayacağım’diye işten çıkarmıyor. Çalışma ahengi, uyum ve çalışma barışı ortadan kalkıyor.

KIDEM TAZMİNATI SÜRPRİZLERİNİN ORTADAN KALMASINI İSTİYORUZ

O işyeri statik bir yer haline geliyor. 20 yıl işyerinde çalışan bir işçi işyerine gittiğinde, işyerinin iflas ettiğini ve  kıdeminin ellerinden uçup gittiğini söylüyor. Çalışanlar ve işverenler için sürprizleri ortadan kaldırmak istiyoruz.

Çalışanımızın emeğinin bu katılık altında boğulmasını istemiyoruz. Aynı şekilde, işverenimizin de kıdem tazminatı yüzünden kabuslar görmesini istemeyiz. Bizim bir denge mekanizması olmamız, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistem kurmamız gerekiyor.

Hayalimiz, hafta sonunda ailenin bir araya gelerek kıdem tazminatı fonunun kendilerine ait bireysel hesabında ne kadar para biriktirdiklerine bakması.

Bireysel Emeklilik gibi...

KIDEM TAZMİNATI YENİ DÜZENLEME İŞSİZLİK SİGORTASI FONU GİBİ Mİ İŞLEYECEK?

İşsizlik sigortasına benzer bir fon olabilir. Fonun bir yönetimi muhakkak olacak. Fondaki birikimleri özel şirketler yönetebilir ama yönetimin üzerinde sosyal taraflar olmalı.

Onlar tarafından şeffaf bir şekilde görülebilecek. Tamamen gelir endeksli bir fon olmalı. İşsizlik sigortası ile farkı bu olabilir. Kişi 1 gün çalışıyorsa, 1 günlük kıdemi ödenecek.

ÇALIŞANLAR BİREYSEL EMEKLİLİK GİBİ BİR SİSTEME Mİ GEÇECEK?

Alternatifler arasında var ama farklı olabilir. Çalışmalar devam ediyor. Bir bütün olarak çalışanlarımız açısından güvenceli bir sosyal güvenlik sistemi ve güvenceli bir çalışma hayatı getiriyoruz. Bu güvenceden yararlanmak için çalışanımızın sadece emeğini sunması yeterli olacak. 

YENİ KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMESİ KİMLER GEÇECEK?

Farklı tercihler getiren bir sistem olacak. İşçi ve işverenin bu konuda bir mutabakat ortaya koyması önemli. Yeni sisteme girmek isteyen, uyum sağlamak isteyen kişi fona geçecek, istemeyen geçmeyecek. Bütün sistem, bu şekilde güvence altına alınacak.

İŞVEREN PARA ÖDEYECEK Mİ?

İşveren, bu güne kadarki kıdemlerin karşılığını fona koyabilir de, koymayıp zamanı geldiğinde de ödeyebilir.

Önümüzdeki günlerde bu detaylar belli olacak. Ancak şu konuda hiçbir endişe olmasın: Ortaya koyacağımız sistem, işçi açısından da işveren açısından da açıktır. Sendikalı işçiler, ‘kıdem tazminatında yeni bir sisteme geçerseniz bizim için iş güvencesi ortadan kalkar’ diyor. Ancak onlar zaten sendikalı, yani daha güvenceli. Ayrıca, iş güvencesi de zaten İş Kanunumuz’da var. İş Kanunu’nu ortadan kaldırmıyoruz ki, iş güvencesi kalksın. Bir de ‘bu fonlarla ilgili devletin geçmişte sabıkası var’ deniyor. Ama Ak Parti’nin yok. Geçmişteki ödemeleri de biz gerçekleştirdik, bu sicili temizledik.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler