Fırsatçılık Enflasyonu mu? Ekonomide Tuhaf Hareketler

Dünya genelinde gıda fiyatları dip yaptı ancak Türkiye'de her ne hikmetse fiyatlar düşmüyor. Marketler, asgari ücret ve memur zamlarını maliyeti düşük olan eski ürünlere zam olarak yansıtmaktan vazgeçmiyor.
Fırsatçılık Enflasyonu mu? Ekonomide Tuhaf Hareketler
Kayıt Tarihi: 08.04.2024 04:20 - Son Güncelleme: 29.04.2024 12:37
YAZI
A

Türkiye'de 2004'te tek haneye düşen, pandemide yüzde 14'e kadar yükselen enflasyonda, beklenmedik hızlı çıkış başladı. Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni ekonomi yönetimi ise, 2023'teki milletvekili seçimlerinin ardından iş başına geldi ve enflasyonla mücadelede yüksek faiz ve sıkı para politikası araçlarını kullanmaya başladı.

Hükümet Fırsatçılığın Önüne Geçemedi

Ancak Türkiye'de yaşanan enflasyonun ekonomik gerçeklerin yanı sıra psikolojik ve sosyolojik tarafı da bulunuyor. Hal Yasası'nın hâlâ çıkmamış olması, planlı tarıma bir türlü tam olarak geçilememesi, serbest piyasa modelinin fahiş fiyat artışına dönüşmesi gibi sebeplerle fiyat düşüşü bir türlü başlayamadı.

Üreticiler ve ihracatçılar ise "Enflasyonun yüzde 25'i köpük" diyerek "fırsatçılık" boyutuna dikkat çekiyor.

Son 46 Yılın En Düşük Fiyatı

Ülkemizde enflasyonist ortamla birlikte yükselen fırsatçılık boyutunun nerelere vardığı, dün açıklanan bir rakamla daha da gözler önüne serildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) rakamlarına göre; mart ayında gıda fiyatları dünya çapında yüzde 7,7 geriledi. Bazı gıda ürünlerinde fiyat düşüşleri yüzde 25'leri buldu. Hatta şubat ayında uluslararası gıda fiyatları, son 46 ayın en düşük fiyatına geriledi.

Ancak aynı dönemde Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,5 artış olarak kayıtlara geçti. Ülkemizde bazı gıda ürünlerindeki yıllık fiyat artışları yüzde 300'lere kadar ulaştı. Üstelik perakende fiyatlar, üretici fiyatlarındaki artışların yüzde 46’larda kalmasına rağmen durmak bilmedi.

Alış Fiyatının Üzerine Üç Kat Fiyat Farkı

Geçen yıl ramazanda125 lira olan zeytinyağı, bu yıl ramazanda 350 lirayı buldu. Geçen yıl ramazanda 266 lira olan kuzu eti, bu yıl 600-700 lira bandında. Üstelik marketlerde alış fiyatı ile satış arasında tam üç kat fark var.

Dövizle Çarpınca Bile Türkiye Daha Pahalı

Enflasyonla boğuşan ülkelerden biri de İngiltere. Gıda fiyatlarında bir yılda yüzde 25'e varan artışlar yaşandığı belirtiliyor. Ancak oradaki fiyatları, pound ile çarptığımızda dahi Türkiye'deki fiyatlardan düşük olması, ülkemizde maliyet enflasyonunun değil, fırsatçılık enflasyonunun olduğunu gözler önüne seriyor.

Hükümet Müsaade Etmemeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar "Son yıllarda en çok konuştuğumuz şey marketteki fiyat artışları. Bazı satıcılar enflasyon kalkanının arkasına sığınıyor, maliyetleri bahane ederek fiyatları sürekli artırıyor. Bu da enflasyonda artış eğiliminin devamına sebep oluyor. Bir ürün her markette fahiş fiyat farklarıyla satılıyor. Aynı fiyata kalitesiz ürün var. Yanıltıcı ürünler var. Hükûmetimiz bu suistimallere ve fırsatçılığa göz açtırmamalı. Denetimlerle gerekli cezayı uygulamalı" dedi.


Kaynak: Türkiye Gazetesi

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler