Bakan Açıkladı: Vergi Oranlarında Düzenleme Yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının tek hedefinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu belirtti. MTV'de düzenlemeyi aklımızdan bile geçirmedik diyen Şimşek, seçim sonrası için vergi oranlarında herhangi bir düzenlemenin yapılmayacağını da ifade etti.
Bakan Açıkladı: Vergi Oranlarında Düzenleme Yok
Kayıt Tarihi: 04.03.2024 12:47 - Son Güncelleme: 25.04.2024 06:07
YAZI
A

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon kanalında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Enflasyonun mart ayından itibaren trende oturacağını belirten Şimşek, "Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde. Ocak ayında enflasyon bir miktar yüksek çıktı. Şubatta onun devamı olabilir. Marttan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Biz bunun iletişimini yaptık. Çünkü baz etkisi var. İkincisi de para politikası gecikmeli çalışır. 12 ay, hatta 18 aya yayılan bir aktarım mekanizması var" dedi.

Bakan Şimşek şunları söyledi:

"Enflasyonu yükseltecek adım atmayacağız. MTV'de düzenlemeyi aklımızdan bile geçirmedik. Biz vatandaşımıza da piyasalara da sürpriz yapmayacağız.

KDV genel artışı olmayacak, kurumlar vergisi genel artışı olmayacak, gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak. Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik. Bütçe disiplinini sağlayacağız.

"Kur Hedefimiz Yok"

Kur hedefimiz yok ve olmayacak, serbest kur rejimindeyiz. Seçim sonrasına liranın değer kaybına ilişkin beklentiler bana çok anlamlı gelmiyor. Piyasada Merkez Bankası var, piyasaya arz ediyor bu doğru, ama bunun dışında müdahalemiz yok diyorlar. Yurtdışından kaynak girişi var. Küresel olarak faiz indirimleri bekleniyor. Bu da risk iştahını artıracak. Türkiye gibi hikayesi olan ülkelere fon akışı devam edecek. Dünya Bankası ve uluslararası bankalarla çok iyi diyaloglar kurduk. Uzun vadeli ve uygun koşullarda 12,7 milyar dolar proje kredisi bekliyoruz.

"TL'yi Destekleyen Politika Seti Var"

TL'yi destekleyen, cazip hale getiren bir politika seti var. Bizim kur hedefimiz yok. Ne aşırı değerli TL'yi ne aşırı değersiz TL'yi isteriz. Biz programımızı uygulayacağız, başarılı bir şekilde uygulandığında lira itibar kazanacak, reel olarak değer kaybetmeyecektir. Bu tür başarı ile uygulanan dezenflasyon programlarının neredeyse tamamında mahalli para birimi bir süre değer kazanıyor.

"Piyasaları Tedirgin Edecek Adım Atmayız"

Hisse senedi fonları ve döviz ağırlıklı fonlarla ilgili piyasaları tedirgin edecek adım atmayız.

Piyasayı bozacak bir vergi düzenlemesi gündemimizde yok. Seçimden sonrası için vergiyle ilgili herhangi bir düzenleme gündemimizde yok. KDV, gelir vergisi ve MTV oranlarında herhangi bir düzenleme gündemimizde yok.

"KKM'den Çıkış Kademeli Olacak"

Kur korumalıdan çıkmayı önemsiyoruz ancak kademeli olacak, piyasayı bozmayacak. Kur korumalı mevduattan çıkan ağırlıklı olarak mevduata gitti. Kur korumalı, 27 hafta kesintisiz düşüyor, cazip olmaktan çıkmaya başladı. O konuda rahatım, kur korumalıdan çıkışı başaracağız.

Kripto ve Kredi Kartı Düzenlemesi

Türkiye Haziran ayında büyük ihtimalle gri listeden çıkmış olacak. Kripto düzenlemesi de seçimden sonra çok büyük ihtimalle Meclis'ten geçecek.  Burada engellemek yerine düzenlemeyi tercih ettik. Birçok gelişen ülke bu taslağı bizden istedi.

Kredi kartlarında bankaların limit belirlerken kurallara uyması önemli. Önümüzdeki dönemde sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız.

İhracatçılara Kur Sübvansiyonu Tepkisi

İlk hafta TİM Başkanı beni ziyaret etti, "Finansmana erişemiyoruz" dedi. İhracat reeskont kredi limitini 10 kat artırdık. Eximbank sermayesini üç defa artırdık. Eximbank'ın ihracatçıya desteği bu sene en az 50 milyar dolar olacak. İhracatçıya düşük faizli kredi sunuyoruz. İhracatçının "Bize kur sübvansiyonu verin" talebini doğru bulmuyorum. Bir program var bu 86 milyon kişinindir, ben 86 milyon kişinin üzerinden ihracatçıya sübvansiyon veremem."

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler