Bakan Tunç'tan Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Açıklaması

3 yıldır yürürlükte olan, kirada yüzde 25 zam sınırı uygulamasının sona erdirilmesi gündemde. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uygulamanın nasıl ve ne zaman sona erebileceğine ilişkin konuştu.
Bakan Tunç'tan Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Açıklaması
Kayıt Tarihi: 27.02.2024 16:43 - Son Güncelleme: 25.04.2024 06:18
YAZI
A

Kirada yüzde 25 zam sınırına tartışmaları sürüyor. Ev sahipleri ve kiracılar, zam sınırının kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, uygulamayla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Tunç, Haber Global'de, kirada yüzde 25 zam sınırına ilişkin kararı Meclis'in vereceğini söyledi. Tunç, önceliklerinin enflasyon hedefi olduğuna dikkat çekti.

Bakan Tunç, "Önceliğimiz enflasyon hedefinin tutturulması. Pandeminin etkisi, depremin etkisi, diğer etkenler ekonomimizi olumsuz etkileyen hususlar. Tüm dünya etkilendi. Meclis böyle bir tedbiri düşündü haklı olarak. Bunun uzatılıp uzatılmayacağı o gün belirlenecek. O günkü şartlar geldiğinde Meclisimizin vereceği karardır. Ev sahibi ve kiracı arasında arabulucu sistemini başlattık. Bu konudaki tartışmaları bir nebze aşağı çektik." ifadelerini kullandı.

"Zam Sınırı Uygulaması Uzatıldı" İddiası Yalanlandı

Geçen hafta kira zam sınırının uzatıldığı iddiaları gündeme düşmüştü. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının uzatılmamasına karar verildi" iddiasının doğru olmadığını açıklamıştı.

Zam Sınırı Ne Zaman Bitiyor?

Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulaması Haziran 2022'de Meclis'te kabul edilmişti. Daha sonra düzenlemenin süresi 2023 ve 2024 yıllarında uygulanmak üzere uzatılmıştı. Kira zam sınırı uygulaması tekrar uzatılmaması halinde 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek.

Kira Zammı Nasıl Belirleniyor?

Zam sınırı uygulamasının devre dışı kalması halinde kiralarda zam oranı, on iki aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirlenecek.

Ev sahipleri ve kiracılar, her ay Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verilerini takip edecek.

Ocak ayında TÜFE, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 54,72 olarak gerçekleşmişti.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler