Dershanelere 'Charter School' Önerisi

ÖZDER tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na önerilen yeni modele göre, başarı seviyesi düşük okullar dershanelere devredilecek.
Dershanelere 'Charter School' Önerisi
Kayıt Tarihi: 12.01.2014 12:43 - Son Güncelleme: 28.04.2024 01:44
YAZI
A
ÖZDER tarafından önerilen ve MEB tarafından da sıcak bakılan yeni modele göre, dershaneler 'Charter School' olacak. Devlet, okulda her öğrenci için harcadığı kadar parayı okulu işletecek kişilere ödeyecek. Başarı seviyesi artırılacak.

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın'Çalışmalarda sona gelindi' dediği dershanelerin dönüşümü için hazırlanan taslak son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak olan taslak, dershaneenvanterinin çıkarılması ve paydaşlarla görüşülmesinin ardından yeniden şekillenirken dershanelerin sadece özel okula değil farklı eğitim kurumlarına dönüştürülebilmesi için de birçok seçenek oluşturuldu.

 

ÖZDER’İN ÖNERİSİNE MEB SICAK

Star'ın haberine göre MEB’in paydaşlarla yaptığı son görüşmede ise yeni bir alternatif daha gündeme geldi. ÖZDER’in öneri olarak sunduğu model, dünyada Carter Scool olarak biliniyor. Önereyi Bakanlığın da sıcak baktığı öğrenildi. “Charter School” modeli Milli Eğtiim Bakanlığı tarafından kabul görürse Türkiye’de yepyeni bir dönem açılacak. Amerika’da bulunan Carter Scool modeli öğrencilere ücretsiz olarak özel okullara gitme imkânı sunuyor. Bakanlığa önerilen modelin ayrıntıları şöyle:


KALİTESİ DÜŞÜK OKULLAR

*MEB mevcut okulları imkan ve eğitim kalitesi açısından sınıflandıracak ve eğitim kalitesinde geri kalan bölgelerdeki okulları dershane sahiplerine dershaneleri kapatma karşılığında devredecek.

*Dershaneler bu okulların yönetimini ve eğitimini üstlenecekler. Öğretmenleri ve idarecileri dershaneler kendileri atayacaklar.

*Bu okullar halka ücretsiz olacak. Öğrencilerin parasını devlet karşılayacak. (Öğrencilere yıllık olarak harcadığı miktarı özel okullara verecek.)

*Bu okulların işleyiş ve denetimleri düzenlenecek ilgili mevzuatlarla yapılacak.

*Milli Eğitim bu okullardan kendi personelini çekip diğer okullara ya da yeni açılacak okullara kaydıracak.


DÜŞÜK GELİRLİLERE ÖZEL İMKAN 

Sunulan önerinin kabul edilmesi ve taslağa konulması durumunda ise maddi imkâna sahip olmadığı için özel okula gidemeyen öğrencilere özel okul yolu açılmış olacak. Aynı zamanda öğrencilere sunulan imkânlarda artış gerçekleşerek maddi imkânlar yüzünden oluşan eğitim farklılığı sona erecek. Dershane temsilcileri bu durumu hem devletin elindeki okulların kaletisinin artırılması hem de dershane sahiplerinin altından kalkamayacağı yeni okul inşaatı zorunluluğunun da çözümü şeklinde savunuyorlar. Öneri hayata geçerse,dershane sahipleri devralacakları devlet okullarını elden geçirdikten sonra, kendi müdürleri öğretmenleri ve eğitim kadrosuyla işletecekler.

CHARTER SCHOOL MODELİ NEDİR?

TÖDER (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği) Genel Başkanı Enver Yücel'in ve-rilerine göre MEB'in valiliklere gönderdiği yazıların ardından gerekli ön tespitler yapıldı. Sadece İstanbul'da 700 dershanenin ancak 54'ünün okul olarak kullanılabileceği belirlendi. Enver Yücel yeni modelde derslik sıkıntısı göz önünde bulundurulduğunda devletin hizmet satın alması gerektiğini ifade ediyor. Ve Amerika'da uygulanan Charter School sistemini örnek gösteriyor. Charter School bilindiği gibi sözleşmeli okul demek yani özel işletmeyle idare edilen devlet okul sistemi. "Sözleşmeli okul (charter school)" hareketi 1992'de Amerika'da başlamış "Sözleşme (charter)" kavramını ise 1970'lerde İngiltere'de eğitimci Ray Budde ortaya atmıştır. Ancak Albert Shanker 1974-1997'ye kadar, Amerikan Öğretmenler Federasyonu Başkanı iken kiralık okullar fikrini geliştirmiştir. Konuyla ilgili Nihan Salar'ın araştırmasına göre sözleşmeli okul hareketi, 1992'de Minnesota'da bir okulda başlayıp, 2003'de Columbia ve Puerto Rico bölgesinde 36 eyalette 300 kadar okula yayılmıştır. 1991 yılında, Minnesota ilk Charter okulu açtı. 1992 yılında bunu Kaliforniya izledi. Ocak 2007 itibariyle, 1 milyondan fazla öğrenci ile 3.600'den fazla Charter okulların faaliyet gösterdiği ve bu sayının giderek arttığı görülmektedir.

Charter School sistemi rekabetçi ve birbiriyle yarışan okul ortamları yaratarak kamu okul sistemini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sözleşmeli okul olan bölgelerde, aileler çocuklarını bölge kamu okullarına ya da sözleşmeli bir okula gönderme seçeneğine sahipler. Rekabet ortamında nitelikli eğitim sağlayamayan ve istenilen standartları yakalayamayan okulların devlet tarafından sözleşmesi feshedilebiliyor. ABD, her öğrenci için ilkokul 6.043 ortaokul için 7.764 dolar civarında belli bir miktar maliyet ayırıyor. Charter sisteminde bu paranın yüzde seksenini Charter School açmak isteyen şirketlere aktarıyor. Bu okulları açmak isteyenlerde mesleki tecrübe, profesyonel yönetim, güvenilirlik gibi vasıflar aranıyor. Para aylık olarak öğrenci sayısınca aktarılıyor ve devlet sürekli okulları denetliyor. 3-3,5 yıllık süreyle sözleşmeler yinelenebiliyor. 

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler