Diyabet Hızla Artıyor !

Konya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Saltuk Demir, 2009 sonu itibariyle tüm dünyadaki diyabet nüfusu 285 milyon iken bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, “Bunun başlıca sebepleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel aktivite yetersizliğidir” dedi.
Diyabet Hızla Artıyor !
Kayıt Tarihi: 14.11.2012 17:06 - Son Güncelleme: 11.05.2024 11:40
YAZI
A
 14 Kasım’ın “Dünya Diyabet Günü” kapsamında bir açıklama yapan Konya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Saltuk Demir, her yıl dünyada 8 ile 14 milyon insanın diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi kronik karmaşık hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Birçok ülkede diyabetin ölüme neden olan hastalıklar içinde beşinci sırada yer aldığını hatırlatan Uz. Dr. Demir, “Diyabet yaşam süresini 5 ila 10 yıl arasında kısaltmaktadır. Pek çok ülkede yapılan çalışmalar, diyabetin yalnızca sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile yüzde 44-58 oranında risk azalması sağlanarak önlenebileceğini veya en kötümser tahminle geciktirilebileceğini göstermiştir.

Diyabet, insülin sekresyonunda ya da insilün etkisinde veya her ikisinde defektler sonucu karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında bozukluklar ile karakterize olan heterojen bir grup metobolizma bozukluğunu kapsar. Sağlıklı bireylerde kandaki glikoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glikoz kanda artarak kan şekeri yüksekliği (hiperglisemi) olur. Hiperglisemi sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs.) zamana içerisinde ciddi bozukluklara neden olur” diye konuştu.


DİYABETİN 4 TİPİ BULUNUYOR

Diyabetin; Tip 1 Diyabet, Tip 2 Diyabet, gebelikte ortaya çıkan diyabet ve başka hastalıklar sonucu gelişen diyabet olmak üzere dört tipi olduğunu aktaran Uz. Dr. Demir, “Diyabet vakalarının yüzde 90’dan fazlası Tip 2 Diyabet oluşturmaktadır. Diyabetin belirtilerini çok su içme, sık sık idrara çıkma, çok yeme, kilo kaybı, görme bulanıklığı, aşırı kaşıntı ve tekrarlayan mantar enfeksiyonu olarak sıralayabiliriz” dedi.
Tip 2 diyabet ve komplikasyonlarından korunmak için birtakım tedbirlerin alınabileceğini dile getiren Uz. Dr. Demir, bu tedbirleri şu şekilde sıraladı: 

“Boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli ve bu ağırlığın korunmasına çalışılmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmeli; günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Günlük enerjinin yüzde 25-30’u yağlardan sağlanmalı, enerjinin doymuş yağ asidinden gelen oranı yüzde 10’un altında olmalıdır. Şeker gibi basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10’unu aşmamalı, basit karbonhidratlar yerine kurubaklagiller, tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Günlük alınan tuz miktarı 5 gramı aşmamalıdır.

Fiziksel olarak aktif olunmalıdır. Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite (örneğin tempolu yürüme egzersizleri ) yapılmalıdır. Kilo kaybı sağlanması için daha fazla fiziksel aktivite yapılması gereklidir. Sigara kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.”
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler