Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi Oluşturuldu

Konya’da 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun kapsamında yapılan denetimlerde karşılaşılan ihlallere ait ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibi ve raporlanmasını sağlamak amacıyla Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) oluşturuldu. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı tarafından gönderile bilgisayarlar Konya Valisi Aydın Nezih Doğan tarafından asayiş polislerine dağıtıldı.
Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi Oluşturuldu
Kayıt Tarihi: 04.10.2012 09:48 - Son Güncelleme: 11.05.2024 19:52
YAZI
A
Valilikteki programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Asayiş Şube Müdürü Murat Ay ve Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Saltuk Demir katıldı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, “Böyle bir uygulamayı dünyada en üstün başarıyla gerçekleştiren ülkü Türkiye oldu. Hatta işin doğrusu batılı kaynaklar o dönemde böyle uygulamayı Türklerin başaramayacağına ilişkin kanaatlere sahipti. Onların yaygın bir atasözleri var ‘Türk gibi tütüyorsun’ diyorlardı. Bu bilgi batılıların özellikle Türklerin başarısız olacağına kanaat getirmelerine sebebiyet veriyordu. Uygulama hepimizin çok yakından takip ettiği gibi ülkenin her noktasında çok başarılı oldu. Konya’da başarılı olan illerimizden bir tanesi kamuya açık hiçbir noktada yaygın bir biçimde tütün mamullerinin tüketildiğini söylememiz mümkün değil” diye konuştu.



TABLET BİLGİSAYARLI DENETİM

Halk Sağlığı Müdürü Uz.Dr. Lütfi Saltuk Demir, sistemi tanıtarak tablet bilgisayarların kullanımı hakkında bilgi verdikten sonra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci tarafından polis memurlarına tablet bilgisayarlar teslim edildi. Valilikteki programın ardından Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Saltuk Demir, beraberindeki ekiple birlikte Mevlana Caddesi üzerinde bulunan kuyumcular çarşısında iş yerlerinde tütün denetiminde bulundu. Yapılan denetimde sigara kullanımının olmadığı iş yerinin adresi ve sahibinin ismi sisteme kaydedildi.

Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Saltuk Demir, Türkiye'de tütün ve tütün ürünleri kontrolünün sağlanması için, 19 Mayıs 2008 tarihinden bu yana yürütülen “Dumansız Hava Sahası” çalışmaları ile ülkenin diğer dünya ülkelerine örnek olduğunu aktardı. Uzman Dr. Demir, "Ülkemizde 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Bu kanunun amacı; kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması yönünde düzenlemeler yapmaktır” dedi.



KONYA'YA 34 ADET TABLET BİLGİSAYAR

Konya’ya 34 adet tablet bilgisayar gönderildiğini ifade eden Uzman Dr. Demir, il merkezine 13 adet, Beyşehir, Akşehir ve Ereğli ilçelerine 3’er adet, Seydişehir ilçesine 3 adet, Kulu, Bozkır, Cihanbeyli, Ilgın, Çumra, Kadınhanı, Karapınar, Sarayönü ve Hüyük ilçelerine 1’er adet tablet bilgisiyar dağıtımının yapıldığını kaydetti.

Uzman Dr. Demir, "Denetim ekiplerine tablet bilgisayarlarla tütün denetimlerinde tablet bilgisayarların kullanılması; denetimlerde evrakının kaldırılması ve işletme bilgilerinin tamamının girilmesi durumunda pratik denetimin yapılabilmesi, il genelinde denetçilerin DHSDS tarafından takiplerinin yapılabilmesi, gerektiğinde denetçilere sistem üzerinden ihbar gönderilebilmesi, merkez ve ilçelerin denetim verilerine anında ulaşılabilmesi ve raporlar oluşturularak sonuçların dökümante edilebilmesi, tespit edilen ihlallerde sistem sayesinde kaymakamlıklarla bağlantılı olarak geçmişteki ihlallerle mukayese edilerek, otomatik olarak ceza evrakının oluşturulması gibi birçok kolaylığı sağlamasının yanı sıra; cihazın ses kayıt, fotoğraf çekme ve kamera özelliklerinin bulunması, gerektiği takdirde delil olarak kullanılması açısından önemlidir” dedi.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler