Firma Sahipleri Dikkat:Sermaye Artırımı İçin Son Gün

Firmalar için sermaye artırımı süresi sona eriyor.
Firma Sahipleri Dikkat:Sermaye Artırımı İçin Son Gün
Kayıt Tarihi: 14.02.2014 10:31 - Son Güncelleme: 18.04.2024 04:25
YAZI
A


 Yeni Türk Ticaret Kanunu uyarınca, sermayesi eksik olan şirketler 14 Şubat 2014 tarihine kadar sermaye artışına giderek bağlı bulundukları ticaret sicil müdürlüğüne bildirmeleri gerekiyor. Bu tarihe kadar anonim şirketlerin sermayelerini 50 bin liraya, limited şirketlerin ise 10 bin liraya çıkarmaları gerekiyor. Sermayelerini belirlenen tutara yükseltmeyen şirketler çalışmıyor kabul edilecek ve kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

KTO Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, “Sermayeleri 50 bin TL’nin altında olan anonim şirketler ile 10 bin TL’nin olan limited şirketlerin sermayelerini 14 Şubat 2014 tarihine kadar bu tutara yükselterek, Ticaret Sicili Müdürlüklerine kaydettirmeleri gerekmektedir. Bu tarihe kadar sermayelerini belirlenen tutarlara yükseltmeyen şirketler, infisah etmiş yani çalışmıyor kabul edilecek, ticaret hayatına devam edemeyecektir. Ticaret Sicili Müdürlükleri de infisah eden bu şirketlerin tasfiye dışında bir işlem yapmasına izin vermeyecektir. Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sermaye artırımı süresini bir yıl uzatma yetkisi bulunmaktadır. Son dönemde Yeni Türk Ticaret Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Çek Kanunu, E-defter ve E-fatura uygulamaları gibi işletmelerimizi ilgilendiren kanun ve yönetmeliklerde yapılan düzenlemelerle şirketlerimize ek yükler getirilmiştir. Bu kanun ve yönetmeliklerin yürürlük süresinin çok kısa olması nedeniyle firmalarımız, gerekli alt yapının oluşturulmasına fırsat bulamadan cezai yaptırımlarla karşılaşmaktadır. Diğer taraftan; özel sektörümüzün borçlanmaya bağımlı sergilediği tehlikeli yapı, sırtındaki ağır vergi ve prim yükü ile beraber son dönemde ekonomimizde görülen artan kur ve faizler işletmelerimiz için büyük sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Nakit sıkışıklığı yaşayan işletmelerimiz faiz artırımı ile birlikte kredi kullanımında da sıkıntı yaşamaktadır. Böyle bir dönemde yüz binlerce şirketimizi çalışamaz hale getireceğine inandığımız sermaye artırımı uygulamasının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ertelenmesini talep ediyoruz. Ekonomimizin bel kemiği olan işletmelerimizin büyük bir kısmının çalışamaz hale gelmesi ekonomimizin de kilitlenmesine yol açabilir. Sürenin bir yıl uzatımı, şirketlerimize ve ülke ekonomimize zaman kazandıracaktır” dedi.

KSO Bşkanı Kütükcü de, yaptığı açıklamada 14 Şubat 2011 tarihinde kabul edilen 6103 Sayılı Yasanın 20. Maddesinin 1. Fıkrasına göre anonim şirketlerin sermayelerini en az 50 bin, sermayesi 10 bin TL’nin altında olan limited şirketlerin ise sermayelerini 14 Şubat’a kadar 10 bin TL’ye yükseltmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu bildirdi. Konya Sanayi Odası üyelerinin yanı sıra bütün sanayici ve tüccarların bu konuya dikkat etmesi gerektiğine dikkat eden Başkan Kütükcü, “14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6103 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 20. Maddesine göre; 14 Şubat 2014 tarihine kadar, Anonim Şirketler sermayelerini 50 bin TL’ye, Limited Şirketler 10 bin TL’ye yükseltmemeleri halinde münfesih duruma düşeceklerdir. Sermayelerin Türk Ticaret Kanununda öngörülen tutara yükseltilmesi için yapılacak genel kurul toplantılarında toplantı nisabı aranmayacak olup, kararlar toplantıda mevcut oyların çoğunluğu ile alınacaktır. Limited ve anonim şirketlerin mağdur duruma düşmemeleri için 14 Şubat 2014 tarihine kadar gerekli sermaye artırımlarını tescil ettirmeleri gerekmektedir” diye konuştu.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler