Hilmi Özkök'ten İlginç Açıklamalar

Ergenekon davası kapsamında tanık olarak dinlenen Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ten mahkemede şok ifadeler...
Hilmi Özkök'ten İlginç Açıklamalar
Kayıt Tarihi: 02.08.2012 12:40 - Son Güncelleme: 21.04.2024 11:06
YAZI
A
 Mahkemede ifade vermeye başlayan Özkök, AK Parti'ye yönelik muhtıra teklifini itiraf etti:

"2003 yılında AK Parti'ye muhtıra verelim denildi. Ben ve astlarım arasında görüş farkları oldu." 


Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök, Ergenekon Davası kapsamında tanık olarak ifade vermek üzere Silivri Cezaevi'ne geldi.

GİDER BİLDİKLERİMİ ANLATIRIM


Davaya bakan 13. Ağır Ceza mahkemesi geçen hafta tanık sıfatıyla dinlenmesi için Özkök'e çağrı göndermişti.  Daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Gider, bildiklerimi anlatırım" diyen Özkök, Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında dinleniyor.

İŞTE ÖZKÖK'ÜN İLK SÖZLERİ

- 2003'teki bir toplantıda AK Parti'ye muhtıra verelim denildi. Ancak muhtıra verelim sözü resmi bir teklif değildi.

- CD içinde bana Ayışığı ve Yakamoz planları ulaştı, bu bilgiyi kuvvet komutanları ile paylaşmadım.

- Dönemin kuvvet komutanları ile aramda ciddi görüş ayrılıkları vardı.

SEFER TASI SORULACAK

Özkök'e yöneltilecek ilk sorunun, "Karargahta görevliyken yemeklerini neden sefer tasıyla evinden getirdiği" olması bekleniyor. Ağzından çıkacak her söz onların kaderini belirleyecek Emekliliğini İzmir'de geçiren Hilmi Özkök, son olarak Büyükanıt'la yemek yerken görülmüştü.

BEN KASAPTAKİ ETE SOĞAN DOĞRAMAM

Özkök Paşa’nın Silivri’ye gitmesi yaklaşık 4 yıllık bir süreç sonucunda oldu. Özkök’ün ifade vermesi gündeme geldikten sonra ilk açıklamayı Temmuz 2008’de yaptı “Darbe günlükleri ile ilgili ifade vermeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna tarihe geçecek bir cevap verdi:“Ben kasaptaki ete soğan doğramam. Büyüklerimden öyle duydum. Günü gelir konu olursa o zaman bakılır.”

Özkök Paşa’nın Ergenekon davasındaki ilk ifadesi ise 27 Nisan 2009 tarihine İzmir Adliyesi’ndeki özel bir odada, Ergenekon savcıları tarafından alındı. Özkök Paşa, Zekeriya Öz ve Fikret Seçen’in 8 saat boyunca sorularını yanıtlamıştı.

MUHTIRA TEKLİFİ 

Özkök, 2009'da dönemin Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'e verdiği ifadede, 3 Aralık 2003'te Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Ergenekon sanığı Şener Eruygur ve Balyoz tutuklusu İbrahim Fırtına ile Özden Örnek'le yaptığı toplantıyı anlatmış, "Komutanlardan muhtıra teklifi geldi mi?" sorusuna "Böyle bir teklif olmadı" yanıtını vermişti.

ERUYGUR'A UYARI

Ancak Özkök daha sonra verdiği bir röportajda "Savcı bana sadece teklifi sordu, 'Görüş beyan eden oldu mu?' diye sorsaydı, cevabım daha farklı olurdu" demişti. Özkök, "Şener Eruygur'un bizzat kendisine bazı duyumlarım olduğunu söyleyerek uyarıda bulundum. Zira benim o dönem en önemli görevlerimden biri muhtemel olayları vuku bulmadan önlemekti" diye konuşmuştu.

"KİMİ ZAMAN GÖRÜŞLERİMLE ASTLARIMIN GÖRÜŞLERİ ARASINDA FARKLILIKLAR OLDU"

Hilmi Özkök ifadesinde şunları söyledi:

"Benim şahit olduklarım, askerlikle ilgili konulardır. Onun dışındaki hususları bilmem. Ancak sorulduğu takdirde, bildiklerimi de anlatırım. 2002 yılının ağustos ayında Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildim. Bir müddet sonra genel seçimler yapıldı ve şu andaki parti iktidara geldi. İktidardaki parti (AK Parti)seçilince, ben de dahil olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarında bir tedirginlik oluştu. Bu kişilerin eski söylemlerine bakıldığı zaman, ‘acaba bir geriye dönüş olur mu, kötüye doğru gidiş olur mu?’ diye endişe ettik. Ben dahil hepimiz tedirgin olduk. Bu konuları kendi aramızda konuşmaya başladık. Askerlikte herkes görüşlerini özgürce dile getirir. Kimi zaman benim görüşlerimle astlarımın görüşleri arasında farklılıklar oldu. Bu çok normal."

'BANA AYIŞIĞI VE YAKAMOZ SUNUMLARI GELDİ'

O dönemde Türkiye'yi ilgilendiren çok yoğun bir gündemin olduğunu dile getiren Özkök şöyle konuştu: "2004 yılı bahar aylarında bana bir vasıtayla nasıl geldiğini bilmiyorum bir slayt sunum geldi. Sunumun içinde 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' sunumlarını gördüm ve bunları okudum. Çünkü bunlar dezenformasyon da olabilirdi gerçekte olabilirdi. Bu, bilgi kirliliği oluşturmak amacıyla gönderilmiş olabileceği için Genelkurmay Başkanı olarak temkinli olmam gerekiyordu. Bu konuyu astlarımla dahi paylaşmadım. İddialar çok büyüktü. 'Hukuki bir müdahale yapılır mı?' diye düşündüm. Ancak hukuki işlem yapmadım. Ben bu 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' meşru belge olmadığı için işlem yapmadım. Bulunduğumuz mevkiler çok önemli mevkiler. Örneğin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emrinde 300 bin kişi var. Astlarınıza olan güvensizlik büyük sorunlara neden olabilir. Meşru olmayan gerçek olup olmadığını bilmediğim bir belgeyle işlem yapamazdım. Astlarımdan şüphe duyduğum anlamına gelir. Astlara güven vermek çok önemlidir. Daha sonra dikkatler başka yöne kaydı. O günden sonra bazı arkadaşlar emekli oldu, bazıları kaldı. Ben emekli olduktan sonra bu konular gündeme geldi."

"EVET ORADA ÖYLE BİR SÖZ SÖYLENDİ"

Özkök'ün ifadesini tamamlamasının ardından savcılıkta verdiği ifadeler okundu.

Savcılıkta "Genelkurmay Başkanlığı yaptığınız dönem içerisinde mahiyetinizdeki kuvvet komutanlarından dönemin yürütme organına yönelik muhtıra verilmesi yönünde telkin ya da teklifte bulunan oldu mu? Olduysa kimler tarafından ne amaçla ve nasıl oldu?'' sorusuna verdiği cevap okunduğu sırada araya giren Hilmi Özkök bir şeyler söylemek istediğini belirtti. Özkök, "Geçen bir gazeteci, bir röportajıma atıfta bulunarak 'teklif' diye soruldu, başka şekilde sorulsaydı cevabım başka olurdu' dediğimi belirtmiş. Buraya bir açıklık getirmek istiyorum. Teklif askerlikte çok özel bir terimdir. Daha önce emredilen bir konuda astlar bir çalışma yapar ve emri verene bu konuyla ilgili bir sunumda bulunur. Bunun dışında zaman zaman toplanır beyin fırtınası yaparız. Orada kişiler aniden aklına geleni söyler. Saldırı, savunma ve geri çekilme gibi birbirinden farklı 3 hareket tarzı vardır. Evet orada böyle bir söz yani 'muhtıra' söylendi. Muhtemel hareket tarzlarından biriydi.Resmi bir teklif değildi"

'JANDARMAYI UYARDIM'

Özkök ifadesine şöyle devam etti:

''Jandarma'nın bazı usulsüz dinlemeleri olduğunu öğrenince ilgilileri yapmamaları konusunda uyardım.''




ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler