Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Arttı

Temmuz ayında düşen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Ağustos ayında 13.5 puan artarak yeniden yükselişe geçti.
Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Arttı
Kayıt Tarihi: 04.09.2014 11:20 - Son Güncelleme: 27.04.2024 21:42
YAZI
A
Temmuz ayında düşen Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Ağustos ayında 13.5 puan artarak yeniden yükselişe geçti.

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin yükselmesinde, mevcut siparişlerin normal seviyenin üstüne çıkmasının ve önümüzdeki 3 ayda üretim beklentilerindeki artışın etkili olduğunu söyledi.

Ağustos ayı Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin sonuçlarını değerlendiren Başkan Kütükcü, “Ağustos 2014’te Konya’da imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 22,3’ü geçtiğimiz 3 aya göre üretimin arttığını ifade ederken, yüzde 51,7’si önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını belirtmiştir. Ayrıca önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi de geçen aya göre yükselmiştir. Konya’da önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi Türkiye’den ve AB-28’den daha iyi bir değer almıştır. Konya imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 51,7’si önümüzde 3 ayda üretimlerinin artacağını beklemektedir” şeklinde konuştu.

-GENEL GİDİŞAT TÜRKİYE GENELİNE GÖRE DAHA İYİ-

Konya Sanayi Odası ve TEPAV işbirliğiyle yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi araştırmasına göre, imalat sanayi ile ilgili ortaya çıkan diğer bazı veriler ise şu şekilde:

Konya imalat sanayinin yüzde 26,3’ü, bir ay öncesine göre imalat sanayideki genel gidişatın daha iyi olduğunu düşünmektedir. Daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 9 olurken, aynı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 64,7 düzeyindedir. İmalat sanayideki genel gidişata bakılınca Konya’nın son 1 ayda Türkiye geneline göre daha iyi durumda olduğu görülmüştür.

-AĞUSTOS AYININ LİDERİ DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI SEKTÖRÜ OLDU-

Ağustos ayında Konya’da imalat sanayiye alt sektörler itibariyle bakıldığında dayanıklı tüketim malları sektörü en iyi performansı gösteren sektör olmuştur. Bu sektörü yatırım malları sektörü takip etmiştir. Bu 2 sektör endeks değerinin üzerinde değerler almıştır. Tüketim malları, madencilik ve taş ocakçılığı hariç ara malları ve gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları sektörleri ise endeks değerinden daha düşük değerler almıştır. Alt sektör arasında en düşük değer alan ve tek negatif değer alan sektör gıda ve içecek sanayi sektörü olmuştur.

Ayrıca Temmuz 2014’te Konya’da kapasite kullanım oranı yüzde 51,7 iken, Ağustos 2014’te bir önceki aya göre 0,9 puan yükselerek yüzde 52,6 olmuştur.

-İHRACAT SİPARİŞLERİ, İÇ PİYASA SİPARİŞLERİNİN GERİSİNDE KALDI-

Ağustos 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 22,7’si geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerin arttığını ifade ederken, yüzde 55’i önümüzdeki 3 ayda toplam siparişlerin artacağını belirtmiştir. Konyalı üreticilerin yüzde 1,3’ü şu anki siparişlerin normalin üzerinde olduğunu belirtirken, yüzde 65,7’si normal seviyede olduğunu, yüzde 33’ü de normalin altında olduğunu belirtmiştir. Önceki aylarda da olduğu gibi Konyalı üreticilerin gelecek dönem siparişlerden umudunun geçtiğimiz dönemdeki sipariş artışlarından daha fazla olduğu görülmektedir. Siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında hem geçtiğimiz 3 aya ilişkin iç piyasa sipariş durumunun hem de önümüzdeki 3 aya ilişkin iç piyasa sipariş beklentisinin ihracat siparişlerinden daha fazla olduğu görülmektedir.

-ORTALAMA BİRİM MALİYETİ ARTTI-

Ağustos 2014’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 99’u geçtiğimiz 3 aya göre ortalama birim maliyetin arttığını ifade ederken, yüzde 98,7’si önümüzdeki 3 ayda ortalama birim maliyetlerinin artacağını beklediğini ifade etmiştir.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler