Konya'da 2 Kişiye Organ Nakli

Konya’da 2 farklı kişiye başarılı bir operasyonla karaciğer ve böbrek nakli yapıldı. Yediği mantardan zehirlenen ve karaciğer yetmezliği çeken hastaya kadavradan nakil yapılırken, 7 yıldır böbrek yetmezliği çeken başka bir hastaya ise babasından alınan böbrek nakledildi.
Konya'da 2 Kişiye Organ Nakli
Kayıt Tarihi: 22.11.2012 13:01 - Son Güncelleme: 11.05.2024 09:59
YAZI
A
 Konya’nın Hüyük ilçesinde yaşayan Süleyman Eser (48), yediği mantardan zehirlenerek karaciğer yetmezliği çekmeye başladı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alınan Eser’in sağlık durumunun kötüye gitmesinin ardından karaciğer nakli yapılmasına karar verildi. Hemen ulusal nakil konseyine başvuran Eser’in doktorlarına Mersin’den iyi haber geldi. Mersin’de hayatını kaybeden ve organları bağışlanan aynı yaştaki bir kişinin karaciğeri Süleyman Eser’e nakledildi.




İkinci organ nakli ise, 32 yaşındaki Dilek Yaman’a yapıldı. 7 yıldır böbrek yetmezliği çeken ve haftada 3 gün diyalize giren Dilek Yaman’a, babası Hilmi Yaman (56) böbreğini verdi. 2 saat süren operasyon sonucu başarılı bir şekilde böbrek nakli gerçekleştirildi. Kızını sağlığına kavuşturmanın sevincini yaşayan baba Hilmi Yaman, “Çok mutluyum. Bir insan çocuğunun sağlığına kavuşmasından başka neye mutlu olur ki. İlk önce annesi böbreğini verecekti. O rahatsız olduğu için ben verdim. Çok mutluyum” dedi. 



Diyalizden kurtulan Dilek Yaman ise, doktorlara teşekkür ederek mutluluğunu dile getirdi.

“MANTARA DİKKAT”

Operasyonu gerçekleştiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Nakil Merkez Müdürü Prof. Dr. Şakir Tavlı, gerçekleştirilen operasyonla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Tavlı, “Karaciğer nakliyle böbrek naklini gerçekleştirdik. Bu karaciğer naklinde önemli bir hikaye var. Son aylarda çıkan mantarları yiyerek zehirlenmesi sonucu gelişen bir olaydır. Hasta yediği mantardan zehirlenerek karaciğer yetmezliği tablosuyla karşı karşıya kaldı.

Hastamız 3 gün geri döndürme ünitesinde kaldı. Fakat karaciğerinde hiçbir düzelme olmadı. Karaciğer nakli kararını aldık ve ulusal konseye acil karaciğer ihtiyacımız olduğunu bildirdik. Mersin’de aynı yaşta beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan karaciğeri bize yollandı. Hastamıza karaciğeri naklettik. 32 yaşında 7 yıldır diyaliz tedavisi gören hastamıza da babasından aldığımız böbreğini naklettik. Şu anda hastalarımızın durumu iyi” dedi.



Bu mevsimde görülen mantar zehirlenmelerin de dikkat çeken Tavlı, mantar zehirlenmelerinde sadece karaciğer değil, böbrekler, pankreas da etkileniyor. Malatya’da da mantar zehirlenmesinden 2 kişiye karaciğer nakli yapılmış. Türkiye’de 115 çeşit mantar bulunduğundan bahsediliyor. Bunların hangisinin zehirli olup olmadığı bilinmiyor. Halkımızın bu konularda uyanık olmasında ve dikkatli olmasında yarar var” şeklinde konuştu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler