Konyalı Emekli Öğretmen Eser Toplama Hobisini Müzeye Dönüştürüyor

Konya’nın Seydişehir ilçesine bağlı Kesecik beldesinde yaşayan emekli öğretmen Sadi Topaç, 44 yıllık eski eser toplama hobisini müzeye dönüştürüyor.
Konyalı Emekli Öğretmen Eser Toplama Hobisini Müzeye Dönüştürüyor
Kayıt Tarihi: 07.09.2013 12:03 - Son Güncelleme: 17.05.2024 05:02
YAZI
A
 Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı İvriz Öğretmen Okulunu bitirdikten sonra Konya’nın Bozkır ilçesine bağlı Asarlık beldesine atanan Sadi Topaç, beldenin tarihi özelliklerinden etkilenerek, 1969 yılında beldede eski eser toplamaya başladı. Bir zaman sonra bu merakını hobi haline dönüştüren Topaç, topladığı eserlerin çoğalması nedeniyle evinin bir bölümünü müzeye dönüştürdü. Sanatseverliği ile de tanınan emekli öğretmen Topaç, yaşadığı Kesecik beldesindeki “Sadi Topaç Müzesi” eserlerini ilerleyen dönemlerde bağışlamak istiyor.

Okulun verdiği sanatkarlığın kendisini bu tür hobilere yönlendirdiğini belirten Sadi Topaç, “Evimde yüksek sayıda her tür alet var. Kaynak makinesinden tut, marangoz aletine kadar hepsi mevcut. Okulun bana verdiği bilgiye dayanarak, elimde işleme ve bütün marangozluk işlerinin tamamını kendim yapıyorum. Bu benim özel bir hobim, aletlere karşı sevgim var. Osmanlı dönemine ait güzel şeyleri kendime kural edindim. Bu malzemeleri de evimde sergiliyorum. İleride daha da genişleterek müze haline getireceğim. Malzemelerinde, 'Kisecikli Öğretmen Sadi Topaç Müzesi' olarak bağış yapılması için çocuklarıma vasiyet edeceğim” dedi.



“OLUŞTURDUĞUM KOLEKSİYONUN SAYISINI BİLMİYORUM”

1969 yılından beri bu hobinin devam ettiğini ifade eden Sadi Topaç, “Öğretmen olarak ilk görev yerimden başlayarak gezdiğim gördüğüm yerlerden hediyelik eşya, tarihi kilim, bıçak gibi eski ve değerli parçaları alıp biriktirerek koleksiyon haline getirdim. Sanata karşı ilgim var, koleksiyon yapmayı da seviyorum. Birçok parçadan oluşturduğum koleksiyonumun şu an sayısını bilmiyorum. Örneğin 3 bin 500 tane bıçak, 6 tane ud, 2 tane cümbüş, org, çok sayıda sazım bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler