Merkezden Faiz Şoku! Tam 500 Puan

Merkez Bankası (TCMB), bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yaparak seçim öncesinde politika faizini 500 baz puanlık artışla yüzde 50'ye yükseltti. Karar açıklamasında "Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir" denildi.
Merkezden Faiz Şoku! Tam 500 Puan
Kayıt Tarihi: 21.03.2024 19:39 - Son Güncelleme: 27.04.2024 08:55
YAZI
A

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Banka, faizi 500 baz puanlık artışla yüzde 50'ye yükseltti.

Karar açıklamasında "Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiştir" denildi.

Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, TCMB gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Bu marj daha önce -/+ 150 baz puandı.

Dolayısıyla TCMB'nin gecelik borç alma faizi yüzde 47, 1 haftalık repo faizi yüzde 50, gecelik borç verme faizi yüzde 53 oldu. Gerekirse TCMB piyasada gecelik faizleri yüzde 53 oranında da oluşturabilecek.

Piyasadaki genel beklenti, seçim öncesi faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.

Son olarak şubat ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık olarak yüzde 67,07 artarak, yüzde 66'lık beklentiyi aşmıştı. TÜFE şubatta aylık bazda ise yüzde 4,53 arttı. Aylık enflasyon için beklenti ise yüzde 3,8 olmuştu.

Enflasyonun beklentilerden yüksek sevidede seyretmesi, son toplantıda faiz artışını pas geçen TCMB'nin tekrar sıkılaştırma hamlelerine dönebileceği ihtimallerini gündeme getirmişti.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler