Türkiye'nin En İlginç Binalarından Biri Karapınar'da

Türkiye'de yapısal özellikleriyle en ilginç binalardan birisi Konya'nın Karapınar İçesinde yer alıyor. İşte ortasında botanik bahçe bulunan o yapı...
Türkiye'nin En İlginç Binalarından Biri Karapınar'da
Kayıt Tarihi: 22.01.2024 15:42 - Son Güncelleme: 27.04.2024 13:43
YAZI
A

Son yıllarda gelişen mimarlık ile sıra dışı binalar inşa ediliyor. O sıradışı binalardan biri de Konya'nın Karapınar ilçesinde.



Karapınar ilçesinde Avrupa'nın en büyük güneş enerji santrali kuruldu. Kalyon Enerji tarafından hayata geçirilen proje sayesinde 2,5 milyon nüfusa denk gelen hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Bu santralin kontrolü için Türkiye'nin en ilginç binası inşa edildi. Ülkenin çöl iklimine sahip tek bölgesinde konumlanan bu yapı özellikleriyle insanları kendine hayran bırakıyor.



Binanın cephesinde 7200 adet paslanmaz çelik panel kullanıldı. Bu paneller yüksek ısının binanın içine girmesini engellemektedir. Yansıtıcı yüzey sayesinde binanın dışı günün her saati renk değiştiriyor.

Zemin koşullarından dolayı bu bina 86 kazığın üstüne inşa edilmiştir. Yani bu da doğal zeminden 2 metre yüksekte olduğu anlamına gelir. Binanın en ilginç kısmı ise ortasının avlu şeklinde dizayn edilmiş olmasıdır.



Bu avluda çöl ikliminden farklı olarak birçok bitki yer alıyor. Yemyeşil bir botanik bahçeyi anımsatan avlu binanın içinde çalışanlara da pozitif enerji veriyor.



Avludaki botanik bahçe sayesinde yaz aylarında bitki yapraklarıyla gölge imkanı oluşuyor. Kış aylarında ise ağaçların yaprak dökmesiyle güneş ışınları binaya değiyor ve ısınmaya destek oluyor.

Binadaki bitkilerin su ihtiyacı depolanan yağmur suyuyla karşılanıyor. Binanın çatısı ise dümdüz olmasıyla gözlem için olanak sağlıyor.



Aynı zamanda farklı etkinliklerin gerçekleştirilme imkanı da bulunuyor. Avludan basamaklarla çatıya çıkmak mümkün. Yeşil örtüye sahip olan çatı aynı zamanda yalıtım fonksiyonu da sağlıyor.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler