Yasalaşan 4. Yargı Paketinin Tüm Detayları

4. yargı paketi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. İşte düzenlemenin detayları...
Yasalaşan 4. Yargı Paketinin Tüm Detayları
Kayıt Tarihi: 12.04.2013 08:53 - Son Güncelleme: 25.04.2024 09:06
YAZI
A

Kanuna göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, ‘cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden’ şartı getirildi.

Yasaya göre terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlara, propaganda suçu işleyenlere ve yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılanlara, ayrıca ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan ceza verilmeyecek.

Ancak, işlenen suçun; patlayıcı madde bulundurma, mala zarar verme, kasten yaralama, görevi yaptırmamak için direnme, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma gibi cebir ve şiddet içermesi halinde, kişi ayrıca örgüt üyeliğinden cezalandırılacak.

AK Parti’nin verdiği önerge sonucunda yapılan bir değişiklikle, ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişinin ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılacağı’ hükmü, sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Silahsız bir örgüt veya çeteye üye olmayan kişiler ise sadece işledikleri suçlardan ceza alacak. Bu düzenlemeden tutuklu öğrenciler, gazeteciler ve sendikacıların yararlanabileceği belirtiliyor.

Zaman'dan öğrenildiğine göre Silahlı örgüt’ önergesiyle ilgili BDP’li Hasip Kaplan, “Dün verdiğiniz önergeyi bugün kaldırıyorsunuz. KCK’nın hiçbir tutuklusu bundan yararlanamaz.” dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, “Örgüt silahsızsa bu örgüte üye olmadan suç işleyen, eyleminin cezasını alır ama örgüt üyesi olmamakla birlikte üyeymiş gibi cezalandırılmaz diyoruz. Silahlı ve silahsız şeklinde haklı bir ayrım yapıyoruz. KCK tutukluları ‘silahlı örgüt kurmak ve silahlı örgüte üyeliği’ni düzenleyen 314. maddeden yargılanıyor. Bu düzenlemenin kapsamında değil.” diye konuştu.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMANIN CEZASI DÜŞÜRÜLDÜ

Adalet Komisyonu’nda CHP’nin teklifinin kabul edilmesiyle ‘ihaleye fesat karıştıran kişiye verilen 5 yıldan 12 yıla kadar olan hapis cezası, 3 yıldan 7 yıla’ indirildi. Genel Kurul’da da bu maddede AK Parti ve CHP’nin ortak önergesiyle yeni değişiklikler yapıldı. Buna göre, ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmemişse ceza 1 yıldan 3 yıla indirilecek. Cebir veya tehdit kullanmak suretiyle ihaleye fesat karıştırılması halinde ise temel cezanın alt sınırı beş yıldan az olamayacak. Bu düzenlemeden CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven başta olmak üzere haklarında ‘ihaleye fesat karıştırmadan’ dava açılan çok sayıda belediye başkan ve bürokratının yararlanacağı belirtiliyor.

Yasanın getirdikleri yeniliklerden bazıları şöyle: İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek. Kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmaması halinde, yapılan açıklamalar ‘suçu ve suçluyu övme’ suçunu oluşturmayacak. Halkı, askerlik hizmetini yapanları firara sevk edecek veya askerlik hizmetine katılacak olanları bu hizmeti yapmaktan vazgeçirecek şekilde teşvik veya telkinde bulunanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek. Gözaltı ve tutukluluk süresi başka bir hükümlülüğünden indirilen kişiler, tazminat isteyebilecek.

Zaman

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler