Ağaç Kovuğunda Bal Üretti

Kars'ın Susuz İlçesi'ne bağlı Doyumlu Köyü'nde arıcı Yücel Üzeyir, kavak ve çam ağaçlarının kovuklarında organik bal üretimi yaptı.
Ağaç Kovuğunda Bal Üretti
Kayıt Tarihi: 15.09.2013 12:24 - Son Güncelleme: 28.04.2024 07:53
YAZI
A
 

Üzeyir, satın aldığı kavak ve çam ağaçlarını 50 santimetre uzunluğunda keserek kovuklara ayırdı. Kovukların içini oyarak hazır hale getiren Üzeyir, bunları kovanların içine yerleştirerek Doyumlu Köyü arazisine bıraktı. Kovanları yaklaşık 2.5 ay bekleten Üzeyir, hiç el değmeden arıların kendi salgıladıkları mumlarda karakovan balı ürettiğini anlattı. Yücel Üzeyir, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Kars Arıcılar Birliği'nin de desteği ile bala verdiği köyün eski ismi Çamik'i coğrafi tescil alacağını bildirdi.

Köyün 2 bin 500 metre yükseklikteki dağların eteklerinde balları ürettiğini ifade eden Yücel Üzeyir, şöyle dedi:

"Kafkas arısı dünyada bilinen ve ekonomik değere sahip 4 ırktan biridir. Kafkas arısını diğer arı türlerinden ayıran en önemli özelliği; dilinin uzun olmasıdır. Bu uzun dili sayesinde bölgemizin endemik bitkilerinin derin tüplü çiçeklerindeki nektar özü topluyor. Bu üretilen karakovanların ortasında bal mumu yoktur. İnsan eli değmeden gerçekleşen karakovan yönteminde hiçbir müdahale yapılmadan organik bal üretilir. Balın peteğini de arı kendisi örüyor."

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler