Bayramda Aşırı Tüketim Kalp Krizi Tetikliyor

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, Ramazan ayı süresince dinlenmiş bir vücuda ağır yiyeceklerle yüklenmenin kalp krizini tetikleyebileceğini söyledi.
 Bayramda Aşırı Tüketim Kalp Krizi Tetikliyor
Kayıt Tarihi: 05.08.2013 08:30 - Son Güncelleme: 07.05.2024 22:14
YAZI
A
 

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, bir aylık oruç döneminden çıkılmasından dolayı Ramazan Bayramı’nda kalp hastalarının dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Soylu, kalp damarlarında problemi olan, kalp krizi geçirmiş veya öncesinde anjiyo, balon, stent gibi uygulamaların yapıldığı hastaların Ramazan Bayramı’nda yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Ramazan ayından çıkıldıktan sonra özellikle şekerli gıdaların yoğun tüketildiğini ve bayramdaki tüm ikramların tatlı olduğunu belirten Doç. Dr. Soylu, “Öyle olunca bu tatlıların aşırı tüketilmesi kalp krizini tetikleyebiliyor. Bu şekilde ciddi problemi olan hastaların tatlı tüketimine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Burada belki şunu da söylemek lazım, bizim geleneklerimizde bayramlarda tatlı ikramı en başta geliyor. Hastalığı olanlara ya da bu tip sıkıntıları olan kişilere, tatlı ikram ederken çok ısrarcı olmamak gerekiyor. Ev sahibi olarak buna dikkat edilmesi gerekiyor. Hastaların da mutlaka ölçülü bir şekilde tatlı tüketmeleri gerekiyor. Aşırı tatlı tüketiminin kalp krizini tetikleyebileceğini vurgulamak istiyorum” dedi.

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN AŞIRI BESLENMEKTEN KAÇININ”

Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketiminin haricinde aşırı uygunsuz beslenmenin de kalp krizini tetikleyebileceğini ifade eden Doç. Dr. Soylu, “Yüksek tansiyon hastalarının, ağır yiyeceklerden kaçınması ve tansiyonlarının tetiklenmemesi için dikkat etmesi gereken şeyler var. Bunlar, tuzlu tüketiminin arttığı dönemlerdir. Onlara mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Bütün kalp hastalıkları aynı grupta değildir. Yani hastanın kalbini besleyen damarlarında problem olabilir. Bu hastaların tatlı tüketimiyle veya ağır yiyeceklerle kalp krizi tetiklenme durumu olabilir. Bir de kalp, kapak problemi olan hastalar var. Eğer onlarda da ciddi bir kalp yetmezliği durumu ve kalp damarlarında problem yoksa bu kişilere tatlı tüketimi için özel bir önerimiz olmuyor” ifadelerini kullandı.

“DİNLENMİŞ BİR VÜCUDA BİR ANDA YÜKLENMEK ÇOK RİSKLİ”

Yüksek tansiyonu olan, kalp damarlarında problem yaşamış, bypass veya kalp krizi geçirmiş, stent ve balon gibi uygulamaların yapıldığı hastaların tüketimlerini kontrollü bir şekilde yapmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Soylu, “Şeker hastalarının da diyetlerini mutlaka bozmamaları gerekiyor. Önceden herhangi bir kalp hastası olmayan kişilerin de Ramazan süresince dinlenmiş bir vücuda ağır yiyeceklerle yüklenmenin kalp krizini tetikleyebileceğini unutmamaları gerekir. İster hasta olsun, ister sağlıklı kişi olsun yiyecekleri kontrollü tüketmek, aşırıya kaçmamak lazım” şeklinde konuştu.

Tatlı tüketiminin de vücuda ciddi bir yük getireceğini ve bazı problemleri tetikleyeceğini kaydeden Doç. Dr. Soylu, “Bu açıdan bayramda özelikle biraz daha hafif yiyeceklere ağırlık vermekte fayda var. Ağır yiyeceklerden hemen sonra tatlı tüketimi yapmamak gerekir. Bunu yapmak vücuda ciddi bir şekilde yük getiriyor. Mümkünse daha hafif tatlıları tercih etmek daha uygun olur. Belki de sütlü tatlılar, bu tür hastalığı olan kişiler için daha uygundur” diye konuştu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler