Emzirme haftası 1-7 ekim

Konya’nın Beyşehir İlçe Devlet Hastanesi'nde, görevli sağlık çalışanlarına anne sütünün önemi hakkında eğitim semineri verildi.
Emzirme haftası 1-7 ekim
Kayıt Tarihi: 03.10.2012 19:17 - Son Güncelleme: 10.05.2024 06:02
YAZI
A
 1-7 Ekim Emzirme Haftası kapsamında verilen seminerde konuşan hastanede görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Durmuş Ali Işıklı, Beyşehir Devlet Hastanesi'nin Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Sağlık Teşkilatı'nın anne sütünün önemi hakkında bebek dostu hastaneler oluşturulması kararı üzerine yaklaşık 10 yıldır bebek dostu hastane olarak hizmet verdiklerini ifade etti.

O günden bu yana her yıl anne sütünün önemini belirten seminer ve toplantılar düzenlediklerini dile getiren Dr. Işıklı, anne sütünün neden bu kadar önemli, neden ısrarla çocuklara anne sütü verilmesinin gerekli olduğu konusunda hemen hemen herkesin az çok bilgisi olduğunu ancak bunları tekrar hatırlatmakta fayda olduğunu kaydetti. Dr. Işıklı, “Hastanemizde 32 haftanın üzerindeki hamile annelere, bebeklerini emziren annelere, anne sütüyle ilgili bilgiler verilmektedir.



Bebeklerin anne sütünden mahrum kalmaması için gerekli şartlar hastanemizde oluşturulmuş durumdadır. Bunların başında da anne hastanede bir bölüme yattığı zaman, çocuğunu yanından ayırmıyoruz ve ikisini beraber yatırıyoruz. Anneyle beraber yatıramadığımız durumlarda ise anne sütünü sağarak çocuğa ulaştırıyor ve çocuğun anne sütünden mahrum kalmasını engelliyoruz. Çocuk için anne sütü ilk 6 ay her şeydir. Anne sütünü kısaca özetlersek; anne ve çocuk için büyük önemi vardır, toplum için önemi vardır.

Anne için önemi; meme ve over kanserlerine karşı anneyi koruyor, doğumdan sonra annenin hızlı bir şekilde toparlanmasına neden oluyor. Kanamaları da azaltıyor. Toplum için anne sütü alan bebeklerde en az bebek başı 600 lira fazladan gider kaybı önleniyor. Bebek için ise zeka yönünden diğer bebeklere göre 5-15 puanlık bir IQ farkı ortaya çıkıyor, görme keskinliği daha iyi olur, solunum yolu enfeksiyonları geçirme riski daha da azalıyor. Anne sütü alan çocukların kalp damar riski hastalıkları daha az oluyor. Şeker hatalığı oluşma ihtimali de oldukça düşük oluyor. Dünyadaki bebek ölümlerinin çoğu bebeklerin anne sütünden mahrum olmasına bağlı hastalıklarla ortaya çıkıyor. Bu nedenle anne sütü çocuklar için vazgeçilmez bir unsurdur.

Hastanemizde de annelere hem Kadın Doğum Servisi'nde hem de Çocuk Servisi'nde emzirme teknikleri ve anne sütü konusunda eğitim veriliyor." dedi.

Anne sütü hakkında herkesin bilmesi gereken ana kuralları da sıralayan Dr. Işıklı, bebeğin doğar doğmaz ilk yarım saat ile bir saat içinde anne sütü ile beslenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmenin olması gerektiğini vurgulayan Dr. Işıklı, bebeklere başka hiçbir gıda verilmemesinin gerektiğini aktardı.
6 aydan sonra ek gıdalara geçilmesinin yanı sıra emzirmenin en az 2 yaşın sonuna kadar devam etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Işıklı, "Emzirme ile ilgili sorun yaşayan annelerimizin hastanemize, özellikle de çocuk hastalıkları uzmanına başvurmalarını öneriyoruz.

Ayrıca, anne sütü alan bir bebek annesinden ayrılmamalıdır. Şayet hastalık gibi sebeplerden dolayı anne veya bebek hastaneye yatırılacaksa beraber yatırılmalıdır. Zorunlu olarak ayrı kaldıkları geçici zaman içinde anne sütü sağılıp uygun şartlarda saklanarak bebeğe verilmeye devam edilmelidir. Çünkü anne sütü bebeğin zekasını artırmakla birlikte aynı zamanda ekonomiktir" dedi.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler