Sait Gönen'den Beslenme Uyarısı

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Sait Gönen, sağlığımız için sadece bayramlarda değil, her zaman “Yemek için yaşamamalı, yaşamak için yemeliyiz” dedi.
Sait Gönen'den Beslenme Uyarısı
Kayıt Tarihi: 16.08.2012 12:23 - Son Güncelleme: 11.04.2024 12:32
YAZI
A
  Ramazan ayının son günlerinin gelmesiyle vatandaşlara bazı uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Sait Gönen, oruç sonrasının “oruç bitti, şimdi her şey serbest” mantığıyla algılanmaması gerektiğini ifade ederek, “Bayramın sağlık sorunları ile zehir olmaması için 3 ana 3 ara öğünlü, öğün içeriği düşük, kalorisi az, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz.



Oruçla birlikte metabolizmada yavaşlama olur, hareket azalır, vücut bir nevi depolama moduna geçer. Eğer öğün sayısını ikiye düşürüp, öğünlerde aldığımız besin miktarını artırırsak ve oruç sonrası da bu alışkanlıklara devam edersek sağlıklı beslendiğimizi söyleyemeyiz. Onun yerine, mümkünse oruç hafif gıdalarla açılmalı, sahura kadar aç durulmamalı, iftardan birkaç saat sonra ara öğün yapılmalıdır” dedi.

Bir ayın sonunda eski yemek alışkanlıklarına dönmenin kolay olmadığını kaydeden Gönen, “Bunun için çaba sarf etmek gerekebilir. Sabah kahvaltısına oruç biter bitmez tekrar dönülmesi gerekir ve günün en önemli öğünü olduğunun bilincine varılmalıdır. Özellikle bayram kültürümüzün bir parçası olan börek, çörek, hamurlu ve şerbetli tatlılar, gazlı içecekler, aşırı çay-kahve tüketimi ve popüler kültürün istilası çikolata, bayramlarda dengesiz beslenmenin omurgasını oluşturur. Bunlar mümkün olduğunca az tüketilmeli, hatta tüketilmemelidir.

Diyabet, hipertansiyon, kalp hastaları, kolesterolü yüksek olanlar, mide bağırsak sorunu yaşayanlar bunlara azami dikkat etmeli, misafirperverlik yaptığımızı sanarak ikramda ısrar edilmemelidir. Kalorisi yüksek, tuzlu, yağlı, kızartılan gıdalardan kaçınılmalı, tatlı yenecekse, hafif ve sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli, evde de bunlar bulundurulmalıdır. Sebzeler soframızdan eksik olmamalı, sıvı tüketimi, lifli besin alımı yeterli olmalıdır.

Düzenli yürüyüş hayat boyu yapılması gereken sağlık için en önemli aktivitedir. Uzun süren açlıkla yavaşlayan, adeta tasarruf moduna geçen metabolizma, egzersizle hızlanacak, alınan kalorinin yakılmasına fırsat tanınacaktır” ifadelerini kullandı.


ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler