Türkiye Avrupa'da Lider

Türkiye, canlı vericiden organ naklinde Avrupa’da liderlik koltuğuna oturdu.
Türkiye Avrupa'da Lider
Kayıt Tarihi: 23.04.2014 08:11 - Son Güncelleme: 06.05.2024 07:41
YAZI
A
 

Bir yılda yapılan bin 300 karaciğer nakliyle rakiplerini geride bıraktı. Türkiye’nin tanınmış cerrahlarından Murat Kılıç bu durumu “Aile ve akrabalık bağlarımız çok sıkı. Biri hasta olduğunda tüm aile kenetleniyor” sözleriyle özetledi.

Son yıllarda bilinç düzeyinin de artmasıyla nakil sayısında büyük artış yaşandığını belirten Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi Başkanı Opr. Dr. Murat Kılıç, sadece kendisinin ekibiyle yılda 150 nakil yaptığını söyledi.

Türkiye’deki organ nakli sayısının artmasıyla birlikte, nakildeki başarı oranının da yüzde 90 seviyesinde olduğunu dile getiren Opr. Dr. Murat Kılıç, “Bu oran, Avrupa ve Amerika’yla aynı. Organ nakli sayısının hızla artışı bizi Avrupa’nın lideri konumuna getirdi” dedi.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN LİDERİ

Karaciğer naklinden örnek veren Kılıç;

“Almanya’nın nüfusu 80 milyon ve orada yılda yapılan karaciğer nakli sayısı bin 100, bin 200 civarında.

İngiltere’nin nüfusu 60 milyon ve orada yapılan nakil sayısı da 800. Türkiye’nin nüfusu 75 milyon olmasına rağmen yapılan nakil sayısı bin 300’ler düzeyinde.

Tüm dünyada organ naklinde sıkıntı yaşanmasına rağmen Türkiye bu konuda son yıllarda büyük bir gelişme kaydetti” diye konuştu.  

TÜM AİLE KENETLENİYOR

Canlı organ naklinde aile bağlarının önemine değinen Kılıç;

“Avrupa ve Amerika’da aile bağları bizimki kadar sıkı değil. Biz de ailede biri hasta olursa, tüm aile fertleri o kişiye yardım etmek için bir araya geliyor” tespitinde bulundu.

Ancak kadavradan nakilde sıkıntı olduğunu kaydeden Kılıç;

“İnsanlar yaşarken organlarını bağışlıyor ama bir yakını öldükten sonra onun organlarını bağışlayamıyor.

Şu an yapılan nakillerin sadece 4’te 1’i kadavradan. Oysa canlı vericiden sadece bir kişi hayat bulurken, kadavradan yapılan nakillerde 6-7 kişi yeni bir yaşama kavuşuyor” dedi.

YABANCILAR AKIN ETTi

Sadece kendi merkezlerinde yılda 150, ayda 12-13 karaciğer nakli yaptıklarını da ifade eden Kılıç, Türkiye’nin organ nakli konusundaki başarısı nedeniyle çok sayıda doktorun Türkiye’ye gelerek nakillere katıldığını, kongrelerde bulunduğunu söyledi.

Yabancı hastaların da artık Türkiye’yi tercih ettiğini aktaran Kılıç;

“Dış ülkelerden de organ nakli olmaya geliyorlar. Özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslar’dan çok hasta geliyor” dedi.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler