UMKE'den tatbikat

Konya Sağlık Müdürlüğü bünyesinde gönüllü sağlık çalışanlarının oluşturduğu Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Sille Barajı Gölet’inde yapılan tatbikatta kayalıklardan düşen yaralı kadını nefes kesen bir operasyonla kurtardı.
UMKE'den tatbikat
Kayıt Tarihi: 04.10.2012 18:59 - Son Güncelleme: 12.05.2024 05:46
YAZI
A
 Konya Sağlık Müdürlüğü bünyesinde gönüllü sağlık çalışanlarının oluşturduğu UMKE’nin “Göller Bölgesi Konya Eğitim ve Tatbikat Kampı” Selçuklu ilçesi Sille Barajı Gölet’inde kuruldu. 4 gün sürecek eğitim ve tatbikat kampına Konya’nın yanı sıra Aksaray ve Karaman illerinden 90 sağlık çalışanı katıldı. Eğitim ve tatbikat çalışmaları kapsamında UMKE görevlileri tarafından senaryo gereği kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Kayalıklardan düşen yaralı bir kadının olduğu anons edilmesi üzerine olay yerine UMKE sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık görevlileri çukura inerek önce yaralının durumunu kontrol etti. Gerçek olaymış gibi yaralı kadına müdahale eden sağlık görevlileri, yaralıya ilk müdahaleyi çukurda yaptı. Müdahalenin ardından sedyeye alınarak güvenlik kemeriyle sabitlenen yaralı, görevliler tarafından çukurdan çıkarıldı. Arazinin engebeli oluşu nedeniyle çalışmalarını dikkatlice sürdüren sağlık çalışanları, yaralı kadını çağırdıkları ambulansa kadar taşıdı. 



Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin Sağlık Bakanlığı bünyesinde 2004 yılında kurulduğunu belirten Konya UMKE İl Sorumlusu Şahin Akkaş, “Şu an 81 ilde aktif olarak görev yapmaktayız. Bizler sağlık personelleriyiz. Ekstra UMKE’de görev yapıyoruz. Yurt içi, yurt dışı birçok doğal afette görev yaptık. Pakistan, Sudan, en son Van depremi ve şu anda Suriye’deki olaylar nedeniyle Şanlıurfa ve Kilis’te sahra hastanelerinde görev yapıyoruz. Bugün burada 4 günlük bir kampa başladık. Konya, Karaman ve Aksaray UMKE görevlileri yaklaşık 90 kişiden oluşan bir grupla 4 gün doğada arama-kurtarma, enkaz kurtarma, ip sistemleriyle kurtarma üzerine çalışmalar yapacağız” dedi. 
Senaryo gereği yapılan kurtarma operasyonu hakkında bilgi de veren Akkaş, “Az önceki kurtarmada bir vatandaşımız doğada yürüyüş yaparken bir çukura düştü. 112’ye bilgisi geldi ve UMKE ekipleri hemen alarma geçti. Genel vücut travması vardı. Beyin travması vardı. Gerekli müdahaleleri yapıldı. Sabitlendi ve ambulansla hastaneye sevk edildi” diye konuştu.



“MESLEĞİMİ SEVİYORUM, GÖREVİME AŞIĞIM”

Senaryo gereği yaralı rolünü oynayan Buket Sonkaya, “Çok güzel rollerini oynadılar. Bende ayak uydurmaya çalıştım. Umarım istedikleri gibi olmuştur. Elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştım. Görevimiz zora düşen insanlara yardımcı olmak. Hepimiz gönüllü sağlıkçılarız” dedi.



Yaralı kurtarma operasyonunda ekip içinde yer alan Eda Çukur da, “Biz UMKE’de gönüllü olarak çalıyoruz. Gerçekten bu işe gönül verdik. Çok büyük keyif alıyoruz aynı zamanda. Tatbikat yaparak, deprem, sel gibi felaketlerde kendimizi geliştiriyoruz. İnsanlara yardım etmekten büyük keyif alıyorum. Özellikle yardıma muhtaç insanlara yardım etmeyi seviyorum. Mesleğimi seviyorum, görevime aşığım” şeklinde konuştu. 



UMKE’nin her şeyden önce gönül işi olduğunu ifade eden Ayşegül Ördek ise, “Gönüllü olmadan olmaz kesinlikle. Biz gönül verdik. Gerçekten birçok zorluklar yaşıyoruz. Birçok zorlu şartlardan geçiyoruz. Ama gönüllü olduğumuz için o zorlu şartlar bize zor gelmiyor. En son bunu Van depreminde yaşadık. Orada o zorluklarla karşılaştık. Ama biz haz duyduk çalışırken, birilerine yardım ederken. İyi ki de UMKE’ciyiz” dedi. 



Ekipte yer alan Orhan Gerçeker de, “Tüm arkadaşlarımın dediği gibi biz başta gönüllüyüz. UMKE’yi isteyen çoktur ama herkese nasip olmuyor. Belli bir zamanlarda açılan eğitimlerle seçiliyoruz. Seçkin bir grubumuz var tüm Türkiye olarak. Hem Türkiye’de hem yurt dışında duruma göre görev alıyoruz. Bizden yardım isteyen herkese yardım elini uzatıyoruz” diye konuştu. 
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler