"Karpuz" Filistin'in Sembolü Haline Nasıl Geldi?

Meydanlarda ya da sosyal medyada Filistin'in karpuz sembolüyle ifade edilmesi oldukça dikkat çekmişti. Karpuz metaforunun bir hikayesi var.
"Karpuz" Filistin'in Sembolü Haline Nasıl Geldi?
Kayıt Tarihi: 16.04.2024 16:16 - Son Güncelleme: 29.04.2024 22:36
YAZI
A

Kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil, yalnızca karpuzun değil Filistin bayrağının da renkleri. İsrail'in Gazze'deki işgaline karşı Filistin'e destek için yapılan yürüyüşlerde ve atılan sosyal medya mesajlarında da bu sembole sık sık rastlanıyor.

Ancak bu karpuz metaforunun bir hikayesi var.



1967'deki Arap-İsrail Savaşı (Altı Gün Savaşı da deniyor) Gazze ve Batı Şeria'nın İsrail kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. İşgal altında Filistin bayrağı ve bayraktaki renklerin taşınması yasaklanmıştı.

Filistin bayrağı taşımanın suç haline gelmesiyle birlikte Filistinliler bir protesto biçimi olarak karpuz dilimlerini kullanmaya başladı.

1993'te Oslo Barış Anlaşmaları'nın imzalanması sonrası, bayrak Filistin Yönetimi'nin simgesi olarak tanındı ve Gazze ile işgal altındaki Batı Şeria'da kullanılmaya başlandı.

O zamanlardan bu yana sanatçılar Filistin'le dayanışmak için karpuz dilimini bir şekilde yaptıkları işlere yansıttı.



En meşhurlarından birisi, Khaled Hourani'nin 2007'de "Filistin'in Öznel Atlası" kitabına çizdiği karpuz dilimi oldu.

"Karpuzun hikayesi" adlı bu çalışma tüm dünyada ün kazandı ve 2021 Mayıs'ındaki İsrail - Hamas çatışmasında özellikle sık kullanıldı.

Karpuzun Filistin sembolü olarak kullanılması bu yılın başında da popülerlik kazandı. Ocak ayında aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Filistin bayrağını kamusal alanlardan kaldırması için polise talimat verdi ve bu bayrağı dalgalandırmanın "teröre destek" olacağını söyledi. İsrail'deki muhalif yürüyüşlerde yine karpuz dilimleri öne çıktı.

İsrail yasalarında Filistin bayrağını yasaklayan bir hüküm olmasa da, polis ve asker "kamu düzenine tehdit oluşturduğu" gerekçesiyle gördükleri yerlerde bu bayrağı kaldırabiliyor.



TikTok'ta Müslüman İngiliz komedyen Shumirun Nesssa, karpuzlu filtreler yarattı ve takipçilerinden bu filtreyi kullanarak videolar çekmelerini istedi. Karşılığında sağlanacak gelirin Gazze'ye yardım eden vakıflara verileceğini söyledi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise platformlarda videolarının ve hesaplarının engellenmesinin önüne geçmek için Filistin bayrağı yerine karpuz simgesi kullanmaya başladı.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler