'Kentsel Dönüşüm, Rantsal Dönüşüm' Diyenlere Müsaade Etmeyin

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümü ne yapıp edip hızlandırmak durumundayız. 'Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm' deyip insanımızın canıyla oynayanlara da hiçbir şekilde müsaade etmememiz lazım" dedi.
 'Kentsel Dönüşüm, Rantsal Dönüşüm' Diyenlere Müsaade Etmeyin
Kayıt Tarihi: 09.01.2024 17:25 - Son Güncelleme: 27.04.2024 10:50
YAZI
A

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,  Türkiye'nin coğrafyası sebebiyle deprem başta olmak üzere doğal afet riskleri taşıdığını, Türkiye'nin bu risklere karşı mutlaka hazır olması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bütün toplumsal kesimler olarak bir taraftan depremin, afetin yaralarını sarmamız lazım. Diğer taraftan da bir daha benzer afetler yaşamamak adına ne yapılması gerekiyorsa onları yapmamız lazım. Birincisine kriz yönetimi diyoruz. İkincisine risk yönetimi diyoruz. Esas olan riskleri yönetmek. Kriz yaşandıktan sonra yapılması gerekenler elbette yapılmalı. Türkiye bu konuda da gerçekten dünyada en iyi ülkelerden bir tanesi belki de. Çok iyi tedbirler alıyoruz. Krizlere hızla müdahale ediyoruz. Ciddi bir kapasite de oluşturmuş durumdayız ama asıl olan kriz çıktıktan sonra müdahale değil, kriz çıkma potansiyeli olan alanlara önceden müdahale edip krizin çıkmasını engellemektir."

20 Yılda 2 Milyondan Fazla Binayı Dönüştürdük

Deprem risklerini azaltmada kentsel dönüşümün önemli konulardan biri olduğuna işaret eden Yılmaz, "Kentsel dönüşümde son 20 yılda 2 milyondan fazla binayı dönüştürdük. Önemli bir hızlanma süreci yaşandı bu dönemde. Ama yeter mi? Yetmez. Marmara Bölgesi, riskli bölgelerimiz başta olmak üzere bu konuları hızlandırmak istiyoruz. Bu amaçla da iki önemli inisiyatif aldık geçtiğimiz aylarda. Birincisi yeni bir başkanlık kurduk. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı. Bunun içinde de üç tane genel müdürlük oluşturduk. Birincisi sadece Marmara Bölgesi'nden sorumlu bir genel müdürlük, ikincisi tüm Türkiye'den sorumlu bir genel müdürlük, üçüncüsü de bu iki genel müdürlüğe finansal kaynak oluşturmaktan sorumlu, kentsel dönüşüme finansal destek vermekten sorumlu bir genel müdürlük. Bu üç genel müdürlüğü bünyesinde barındıran bir başkanlık oluşturduk Cumhurbaşkanlığı kararıyla. Diğer taraftan yeni bir kanun çıkarttık. Kentsel Dönüşüm Kanunu, Meclisimiz kabul etti." diye konuştu.

Yılmaz, kentsel dönüşümün bu kanunla da artık eskisinden çok daha kolay hale geldiğini ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Bürokratik birtakım süreçler kısaltılmış oldu. Daha etkili bir karar alma mekanizması oluşturulmuş oldu. Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümü ne yapıp edip hızlandırmak durumundayız. 'Kentsel dönüşüm, rantsal dönüşüm' deyip insanımızın canıyla oynayanlara da hiçbir şekilde müsaade etmememiz lazım. Varsa bir yanlış her alanda olduğu gibi kentsel dönüşüm alanında da noktasal yanlış varsa, bir hata varsa elbette onun üstüne hukuk içinde ne gerekiyorsa gidilmeli gereği yapılmalı. Ama topyekun kentsel dönüşümü karalamaya dönük birtakım ideolojik yaklaşımlara da hiçbir şekilde prim vermememiz lazım."



ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler