Bahar Alerjisine Dikkat

Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Levent Soley, soğuk kış günlerinin ardından ısınan havayla birlikte bahar alerjisi olan kişilerin bir takım sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.
Bahar Alerjisine Dikkat
Kayıt Tarihi: 24.06.2013 08:54 - Son Güncelleme: 03.05.2024 20:37
YAZI
A
 

Alerjinin kişilerin yaşam kalitesini düşürerek sosyal yaşamlarını da kısıtlayabileceğini belirten Op. Dr. Levent Soley, “Her yaşta ortaya çıkabilen alerjinin ülkemizde ortaya çıkmasına neden olan en önemli etken ev tozudur. Ev tozu akarları, aslında toz değil, gözle görülmeyecek kadar küçük canlılardır. Deriden dökülen ölü hücrelerle beslenirler. Bunun yanı sıra, hamam böceği, çeşitli hayvanlar, küf mantarı gibi ev içi alerjenlerde önemli bir rol oynar. Alerjiye neden olan polenler ise mevsimlere göre farklılık gösterir. Polenler sanıldığı gibi sadece ilkbaharda yayılmaz. Farklı bitkilerin polenleri, farklı zamanlarda ortaya çıkar” dedi.

En sık görülen rahatsızlığın alerjik rinit olduğunu dile getiren Op. Dr. Soley, “Alerjik rinit, alerjenlerin hava yolu ile burnun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokuya yapışarak inflamasyona neden olur. Alerjik rinit çoğunlukla ömür boyu devam eden, fakat ileri yaşlarda şiddeti azalabilen bir hastalıktır. Alerjik rinit ağır bir hastalık değildir ancak kişiyi son derece rahatsız edebilir, uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiler” diye konuştu.

Çevre kirliliğinin sık görüldüğü kentlerde alerjik rahatsızlıklar ile daha sık karşılaşıldığını da kaydeden Op. Dr. Soley, bu rahatsızlıktan korunma yollarını şöyle açıkladı:

“Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda uzak durun. Tozlu ortamlarda bulunmayın. Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmayın ya da maske kullanın. Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin, alerjenleri tutan özel filtreler alın. H ava değişimini içeride bulunan havayı kullanarak temizleyen, dışarıdaki havayı kullanmayan özel klimaları tercih edin. Evinizde tüylü hayvan beslemekten kaçının. Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu olanları tercih edin. Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin. Bulunduğunuz ortamında temizliğine önem verin.”

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler