Kalp Sağlığınız İçin Yürüyün Ve Pedal Çevirin

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle kalp hastalarına ve vatandaşlara kalp sağlığı hakkında önerilerde bulundu.
Kalp Sağlığınız İçin Yürüyün Ve Pedal Çevirin
Kayıt Tarihi: 29.09.2013 10:10 - Son Güncelleme: 08.05.2024 03:25
YAZI
A
 

Doç. Dr. Soylu, "Mümkün olduğu kadar araçlardan uzak durup, yürümek ya da bisiklet sürmek kalp sağlığı açısından faydalı olacaktır" dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Soylu, tüm kalp hastalıklarından dünya genelinde 17 milyondan fazla insanın öldüğünü söyledi. Kalp sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenlere değinen Doç. Dr. Soylu, “Kalp sağlığımızı korumak için alacağımız tedbirlerin başında, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak olacaktır. Bu tedbirlerden en önemlisi sigara kullanmamaktır. Her şeyden önce sigarayı hayatımızdan dışlamalıyız. Pasif içicilik de dahil olmak üzere mutlaka sigaradan uzak durulmalıdır. Her sene yaklaşık 15 bin kişinin tütün nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyoruz. Bu nedenle kalp sağlığımızı korumaya yönelik en önemli tedbir olarak sigarayı hayatımızdan çıkartmalıyız” dedi.

“SEBZE VE MEYVE YİYİN, AĞIR YİYECEKLERDEN UZAK DURUN”

Sigara kullanmamanın dışında mutlaka fiziksel aktivite ve düzenli spor yapmak gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Ahmet Soylu, “Bu sebeple kalp sağlığımıza dikkat etmemiz gerekir. Yine beslenmemize dikkat etmemiz, özellikle hayvansal yağlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmak gerekir. Sağlıklı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye özen göstermek, ağır yiyeceklerden de kaçınmak gerekir. Ayrıca şeker hastalığı, kan basıncı, kolesterol yüksekliği gibi hastalıklarımız varsa bunlarla ilgili gerekli tedbirleri almak ve tedavileri yaptırmak gerekir” ifadelerini kullandı.

“KALBİNİZ İÇİN YÜRÜYÜN YA DA BİSİKLET SÜRÜN”

Türk Kardiyoloji Derneği’nin (TKD) bu sene ‘Kalbin için Pedala’ aktivitesini başlattığını kaydeden Doç. Dr. Soylu, “Bu güzel bir uygulamadır. Herkesi bisiklete binmeye davet etmek ve alıştırmak için İstanbul'da yapılacak olan bir aktivitedir. Bu vesileyle Konya’nın da düz bir alan olması nedeniyle, mümkün olduğu kadar araçlardan uzak durup, yürüyerek ya da bisiklete binmek kalp sağlığımız açısından faydalı olacaktır. Fiziksel aktiviteye zaman ayıramayanların, bu şekilde bisiklete binmeleri veya yürümeleri de, çoğu zaman onlar için spor olacaktır” şeklinde konuştu.

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN KONTROLLERİNİ DÜZENLİ OLARAK YAPTIRIN”

Kalp hastalıklarının engellemesi için yetişkinlerin bazı değerleri bilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ahmet Soylu, “Özellikle kalp basıncı kontrollerini düzenli olarak yaptırmak, kan şekeri ölçümü yaptırarak kolesterol seviyelerine baktırmak gerekir. Herkesin belli değerleri bilmesi ve önceden tedbir alarak kalp hastalığına yakalanmamaları çok önemlidir. Bunun dışında kişide mevcut kalp hastalığı varsa, hekimin tedavilerine riayet etmesi, ilaçlarını aksatmaması, düzenli kontrollerini yaptırması kalp sağlığını korumak açısından çok önemlidir” diye konuştu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler