Konya'da Bir Buluşma Noktası! Şirin Hanım Çeşmesi

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Konya'da tarihten bugüne gelen birçok eser bulunuyor. Tarihi çeşmeleriyle de öne çıkan Konya'nın en şöhretli çeşmesi ise Şirin Hanım Çeşmesi. Peki, Şirin Hanım kimdir, çeşmenin tarihi nereye uzanır?
Konya'da Bir Buluşma Noktası! Şirin Hanım Çeşmesi
Kayıt Tarihi: 23.03.2024 04:21 - Son Güncelleme: 27.04.2024 10:11
YAZI
A

Şirin Hanım Çeşmesi, Zafer Meydanı'ndan Atatürk Caddesi boyunca uzanan yolun sağında oldukça hoş bir çeşme olarak dikkat çekiyor.

Çeşmenin banisi Şirin Hanım'ın hikâyesi ise en az çeşmenin kendisi kadar ilgi çekicidir.

Konya'nın tarihine ışık tutan kültürel miraslar arasına, Serfiçe'den gelen Rumeli muhaciri Şirin Hanım'ın yaptırdığı tatlı su çeşmesi de 1931 yılında katılır.

Lozan Antlaşması'na dayanılarak yapılan nüfus mübadelesi gereğince Serfiçe'den Konya'ya gelen ailelerin bir kısmı Konya'dan ayrılan Rumların bulunduğu yerlere yerleştirilmiştir. Eskiden tek katlı kerpiç evlerin hâkim olduğu bu mahallede az sayıda cumbalı Rum evi vardı. Bu evlerden biri de, Serfiçeli Şirin Hanım'ın ailesine verilmiş, Şirin Hanım bu evin hemen yakınında 1931 yılında iki kurnalı bir çeşme yaptırmıştır. Türkçe yazılı mermer kitabesinde, "Serficeli Şirin Hanım Çeşmesi 1931" yazılıdır.



Rumeli Muhaciri Serficeli Şirin Hanım'ın yaptırdığı çeşme yıllar boyunca Konya'nın yerlileri tarafından bir buluşma noktası olarak kullanılageldi.

Çeşmenin hikayesi, geçmişten günümüze uzanan bir kültür köprüsü kuruyor. Serfiçe'den gelen bir ailenin fertleri tarafından Konya'nın manevi ve kültürel dokusuna yapılan bu katkı, şehrin sosyal hayatına zenginlik katmanın yanı sıra, geçmişle bağ kurma ve kültürel mirası koruma adına önemli bir örnek teşkil ediyor.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler