Konya'nın Kalbinde Dev Dönüşüm!

Konya'da Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi'nin Lansmanı gerçekleştirildi. 2.5 milyar değerinde, 106 bin metrekare alanı kapsayan proje, Nisan ayında başlıyor.
Konya'nın Kalbinde Dev Dönüşüm!
Kayıt Tarihi: 18.03.2024 22:46 - Son Güncelleme: 25.04.2024 17:42
YAZI
A

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Karatay Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi'nin Lansmanı gerçekleştirildi.

Proje hakkında bilgi veren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, "Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Konya'mızda Bakanlıklarımız ve Büyükşehir Belediyemizle şehrin hafızası için birlikte gayret ettik. Özetle geçmişle bugünü birbirine bağlayan, kendine özgü bir merkez olacak. Konaklama alternatifleriyle, çarşılarıyla, müzeleriyle şehrimize katma değer sağlayacak ve merkezi olacak. Yüzeysel olarak bahsetmek gerekirse, Karatay Belediyesi olarak Mevlana Hamamı, Bedesten, yeni çarşılar, kitap kahvemiz, modern ve kültürel anlamda çalışma yapacağız. 106 bin metrekarelik inşaat alanında, 2.5 milyar lira değerinde en yeni kentsel yenileme planını Büyükşehir Belediyemizle birlikte hayata geçiriyoruz." dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, "Mevlana Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi Dar’ül Mülk projesinin en önemli ayağını oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu bölgede görüntü olarak şehrin tarihinden çok uzak, plansız ve altyapı sorunları olan bir bölge olarak günümüze kadar gelmiştir. Özellikle bu sağlıksız yapılaşmanın doğurduğu altyapı sorunları buradaki fiziki alanların korunmasını güçleştirmiştir. 2021 yılı Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yenileme alanı ilan edilen bu alanda Karatay Belediyemiz ile birlikte adeta Konya’mızın kalbiyle tarihi bir dokunuş gerçekleştiriyoruz. Bu tarihi dokunuşla hem tarihimizin derin izlerini gün yüzüne çıkaracak hem de ticari alanlar, kültürel ve sosyal yapılarla oluşan karma fonksiyonlu bir yeni kullanım modelini şehrimize hep birlikte kazandırmış olacağız." dedi.

Projenin detaylarını paylaşan Altay, "Batı kısmında yer alan Hz. Mevlana Türbesi’nin yakın çevresini az yoğunlukta ve rekreatif amaçlı olarak değerlendireceğiz, buraya gelecek olan ziyaretçilerin rahatça dolaşabilmesi için dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve rekreasyon alanları oluşturmayı hedefliyoruz. Alanın Doğu kısmında ise bir Tanıtım Merkezi hazırladık burada Mevlevilik ve Mevlevilik kültürünün modern müzecilik teknikleriyle anlatılacağı bir merkez olacak. Türbe ziyaretçilerinin dinlenme ve temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği tarihi Menzilhane binasının fonksiyonel karşılığı olan bir Karşılama Binası’nı inşa edeceğiz. Daha evvel yol genişletme çalışmalarında yıkılmış olan Hz.Mevlana Hamamı, hamam önü dükkanları, imaret binalarını yeniden ihya edeceğiz. Şehrimizin eski kentsel dokusu ve ulaşım aksları esas alınarak sıra dükkanlardan oluşan çok güzel bir çarşı projemiz de olacak. Bunların yanı sıra alanda bulunan tarihi kerpiç binalar ise aslına uygun şekilde restore edilerek, Konya Evi Müzesi ve Divanhane Kıraathanesi olarak hizmete sunulacak. Proje kapsamında Gastronomi şehri olan Konya’da değer katacak olan bir proje olarak Dar’ül Ziyafe Konya Mutfağı ile destekleyici kültür yapıları da inşa edeceğiz. Dağınık halde olan müzelere yönelik ise çok kapsamlı bir Konya Tarih ve Medeniyet Müzesi’ni bu alanda planladık. Hz. Mevlana Türbesi’ne nispeten uzak olan bölgelerde ise Kitap Kahve, Kafeterya ve konaklama ihtiyaçlarını karşılayan yapılar inşa edeceğiz. Son olarak ise 3 bin metrekare alanda hayata geçecek tüm hususiyet ve unsurlarıyla birlikte Konya Mevlevi Dergahı’da yeniden bu bölgede hayat bulacak." şeklinde konuştu.

Altay, proje içerisinde yer alacak otel ve butik oteller dahil olmak üzere 24 yapıyı içine alacak olan Mevlana Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’ne Nisan ayında başlayacaklarını da söyledi.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler