Oruç Tutarken Kalbinizi Yormayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Eryavuz, oruç tutarken ağır sporlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Oruç Tutarken Kalbinizi Yormayın
Kayıt Tarihi: 07.07.2013 09:37 - Son Güncelleme: 09.05.2024 00:17
YAZI
A
 

Uzun ve sıcak yaz aylarında oruç tutmanın susuzluğu ve açlığı artırdığını belirten Dr. Eryavuz, iftar saatinde hızlı ve ağır yemek tüketiminin kalp sağlığı için tehlikeli olduğunu belirtti. İftarda çok yağlı ve çok tuzlu besinlerin hızlı ve aşırı tüketimi sonucu gün boyunca açlık çeken ve yavaşlayan metabolizmaya güçlü bir darbe vurulduğunu ve vücuttaki kanın sindirim için mideye akın ettiğini dile getiren Dr. Eryavuz, “Bu ani yükleme hem kan dolaşımına hem de metabolizmaya zarar verir. Bir anda yenilen ağır yemekleri sindirmek için vücuttaki kan mideye akın eder. Bu nedenle kalbe ve diğer organlara giden kan azalır. Sağlıklı bireylerde bile göğüs ağrısı ve bayılma riski taşıyan bu durum özellikle kalp hastalarında ve yaşlılarda kalp krizine ulaşan ciddi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir” dedi.

KAN DOLAŞIMI İÇİN BOL SU TÜKETİN

Ramazan ayında kan dolaşımı sisteminin sağlığı için bol sıvı tüketilmesi gerektiğini hatırlatan Dr. Eryavuz, şöyle konuştu: “Susuzluk kan dolaşım sisteminin en büyük düşmanlarındandır. Vatandaşlarımız iftar ve sahur arasında bol su ve sıvı gıda tüketmelidir. Kahve, çay, asitli içecekler gibi içecekleri önermiyoruz. Özellikle kalp ve damar hastalığı olanların kullandığı ilaçların bazıları idrar söktürücü niteliği taşır. Bu nedenle bu hastalarımız suya daha çok ihtiyaç duyar.”



ORUÇ TUTARKEN AĞIR SPORLARDAN KAÇININ

Kalp sağlığının korunması için tüm bireylerin hayat boyunca egzersiz yapması gerektiğini tavsiye ettiklerini kaydeden Dr. Eryavuz, Ramazan ayında normal egzersiz düzeninin biraz daha hafifletilerek sürdürülmesinin daha doğru olacağını aktardı. Dr. Eryavuz, iftar yemeğinin ardından yapılacak ağır sportif faaliyetlerin ve egzersizlerin kalbi yoracağı için daha geç vakitlerde yapılması tavsiyesinde bulundu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler