Polyester Kumaştaki Tehlike!

Son dönemde sıklıkla karşımıza çıkan, çoğu giysimizde kullanılan ve özellikle sporcuların tercih ettiği polyester kumaşın sağlığımızı tehdit ettiğini biliyor muydunuz?
Polyester Kumaştaki Tehlike!
Kayıt Tarihi: 20.01.2024 00:33 - Son Güncelleme: 27.04.2024 08:58
YAZI
A

Söz konusu tekstil olduğunda birçok kumaş çeşidi karşımıza çıkar. Bu kumaşların bazıları cildimize pek iyi gelmeyecek özellikler barındırır. Polyester kumaş da tekstil dünyasında en popüler olan kumaşlardan biridir. Giyim, yatak örtüsü, nevresim takımı gibi ürünlerin üretimi sırasında bu kumaş türünden yararlanılabilir.

Hiç Masum Olmayan Polyester Kumaş Nedir?

Polyester, yapay bir lif türüdür ve tekstilde sıklıkla tercih edilen bir ham maddedir. Polyester lifleri bazen pamuk lifleri ile birlikte harmanlanır ve ortaya daha kaliteli kumaş tipleri de çıkabilir.

Tekstil dünyasında oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan polyester kumaş tek başına kullanılarak da birçok ürün imal edilebilir. Diğer liflerle karıştırıldığında ortaya; süprem, saten, tafta ve organize gibi kumaşlar çıkar.

Polyesterin aslında temeldeki ham maddesi taş kömürü, plastik ve petrol ürünleridir. 1941 yılında icat edilmiş olan polyester kumaş, ütü istememesi açısından dikkat çekici olmuştur. Sentetik kumaşın giyim ürünlerine katılmasındaki sebep kırışmayı azaltmak ve ürünün kullanım rahatlığı sağlamasıdır.

Polyester Kumaşın Özellikleri Neler?

-Maliyeti düşük olan bir kumaş türüdür ve diğer kumaşlara göre ucuzdur.

-Yapısı hafif ve incedir.

-Çoğunlukla ütü istemez ve kolay kolay kırışmaz.

-Leke tutmaz.

-Yıkamalardan sonra renginde herhangi bir solma ve değişme olmaz.

-Kullandıkça oluşan kumaş izleri, polyesterde söz konusu değildir.

-Parlak, dayanıklı, yumuşak ve kaygan bir yapısı vardır.

-Küf, mantar gibi organizmalardan etkilenmez.

-Görüntüsü açısından yeniliğini her zaman korur ve kolay kolay eskimez.

Polyester kumaşın sahip olduğu özellikler kulağa ne kadar hoş gelse de cildimiz açısından çok da güvenilir ve sağlıklı değildir. Peki polyester kumaş ile üretilen giyisi ve tekstil ürünlerini tercih etmek bize nasıl zarar verir?

Polyester Kumaşın Cildimize Yaptığı Etkiler

-Polyester kumaş naylon ve plastik ham maddeye sahip olduğu için derinin nefes almasının önüne geçer ve cilt hastalıklarına da davetiye çıkartır.

-Sıcak havalarda oldukça terletir, sıcağı emerek teninizi yakar ve ter kokusuna sebebiyet verir.

-Eğer hassas cilde sahipseniz, cildinizin kaşınması ya da alerji ortaya çıkması durumu söz konusu olabilir.

-Isıya dayanıklı değildir ve kolay şekilde yanabilir.

-Statik elektriklenme yapar.

-Cilde sürtündüğünde bile rahatsızlık hissi verir.

-Yapılan araştırmalara göre sentetik kumaştan üretilmiş olan iç çamaşırı tercih edilmesi erkeklerde sperm kalitesini düşürmüş ya da azaltmıştır.

-Kadınlarda da genital bölgede kaşıntı, mantar ya da yumurta tembelliği gibi sorunlar meydana gelmiştir.

Tekstil ürünü tercih ederken mutlaka ürünün içeriğine bakmalıyız. Polyester kumaşlardan mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Bu kumaşların yerine pamuklu olanlara yönelmeliyiz.

Polyester kumaş uzun vadede cildimizde ciddi problemlere sebep olabilmektedir.

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler