Romatizma Hastaları Ramazan Ayına Dikkat

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, Ramazan ayında romatizma hastalarının fiziksel aktivitelere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Romatizma Hastaları Ramazan Ayına Dikkat
Kayıt Tarihi: 22.07.2013 08:08 - Son Güncelleme: 26.04.2024 12:56
YAZI
A
 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, Ramazan ayında romatizmal hastalığı olanların dikkat etmesi ve yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, romatizma hastalarının, boyun, bel ağrısı çeken ve eklem rahatsızlığı olanların Ramazan ayıyla birlikte susuz kaldıklarını belirtti. Bu durumda hastaların daha dikkatli olmaları ve beslenmesine özen göstermesi gerektiğini ifade eden Dr. Portakal, “Çünkü kas, iskelet sisteminin sağlığı ve esnekliği için günlük su tüketimi çok önemlidir. Vücuda alınan gıdaların da sindirilmesi çok önemlidir. Özellikle eklemlerde asit birikimine sebep olan proteinlerin fazla tüketilmesiyle birlikte yaz aylarında eklemlerdeki iltihaplı romatizmalar, gut gibi hastalıklar ve kireçlenmeler asit birikimine bağlı olarak kendisini çok daha ön plana çıkarabiliyor. Bu durumlarda beslenme çok önemli bir hale geldiği için özellikle omega 3 vitamini içeren gıdaların diyete ve beslenme programına eklenmesi gerekiyor” dedi.



“FİZİKSEL AKTİVİTELERİNİZİ DOKTORUNUZLA PLANLAYIN”

Ramazan ayında fiziksel aktivitelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Portakal, “Yeterli su tüketilmediği, normalinden fazla protein tüketildiğinde bu ağrılarda daha fazla artış görüyoruz. Bu rahatsızlığı olanların hem günlük fiziksel aktivitesini düzenlemesi hem de bu kişinin beslenme uzmanına danışarak, bunları uzmanıyla birlikte programlaması, hastalığın ilerlememesi ve tedavisi konusunda çok faydalı olacaktır. Ramazan ayında romatizma hastalığı olanlar ve buna bağlı olarak oruç tutup ilaç kullananların, ilaç kullanımlarını Ramazan öncesinde doktoruyla planlaması gerekiyor. Ramazan ayında iftar ve sahura göre ilaçları nasıl kullanacağı, fiziksel aktivitesinin hangi saatte kendisine daha uygun olacağı ve hangi egzersizleri yapması gerektiğinin özenle reçetelendirilmesi ve ona göre hareket edilmesi uygun olacaktır. Çünkü iftar ile sahur arasında geçen süreyi iyi planlamak gerekiyor. Hastalar, öğünlerini, ara öğünlerini zaten beslenme uzmanıyla muhakkak istişare ederek ayarlamalı ve ilaçlarını ona göre düzenlemelidir. Fiziksel aktivitesini de bu programa göre ayarlaması gerekir” şeklinde konuştu.

Romatizmal hastalığı olanların günde iki buçuk, üç litre civarında su tüketmeleri gerektiğini kaydeden Dr. Portakal, “Normal şartlarda bu tüketim, yaklaşık olarak saat başı bir bardak suya tekabül ediyor. Fakat Ramazan ayında bu suyun iftar ile sahur arasında tüketilmesi gerektiği için hastanın hem su tüketimine hem de fiziksel aktivitesine çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle iftar programlarında bazen ağır yiyecekler sonrası sindirim ve buna bağlı olarak değişik durumlar ortaya çıkabiliyor. Hastalarımızın fiziksel aktivitelerinin devam etmesini istediğimizden dolayı teravih namazına gitmesini istiyoruz. Fiziksel aktivitelere başlamadan önce hastanın herhangi bir rahatsızlığının olup olmadığının tespit edilmesi gerekir. Tespit sonrası fiziksel aktivitelere başlanılması daha uygun olacaktır. Çünkü uygun olmayan bir ekleme fazla yüklenmek ve uygun olmayan hareketleri yapmak, fayda yerine zarar verebilir. O yüzden egzersizlerin zamanında ve bilinçli bir şekilde yapılması gerekiyor” diye konuştu.
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler