Tatlı Krizine Yol Açan Nedenler?

Her ne kadar zararlı olduğu bilinse de pek çok insan gününü tatlı yemeden geçirmiyor. Öyle ki tatlı yeme isteği zaman zaman kriz haline bile gelebiliyor.
Tatlı Krizine Yol Açan Nedenler?
Kayıt Tarihi: 14.04.2019 12:28 - Son Güncelleme: 27.04.2024 11:34
YAZI
A
 Tatlı; birçoğumuzun vazgeçilmezleri arasında yer alırken, kadınlar çok daha fazla seviyor. Tatlı yenildiğinde seratonin ve endorfin salgılanıyor. Bu nedenle de en küçük bir mutsuzlukta tatlıya yönelim artıyor. Tatlının ihtiyaç duyulan değil, sadece tüketilmek istenen bir gıda olduğunun unutulmaması gerekiyor. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek besin öğelerinden oluşan tatlı, günlük ihtiyaçtan fazla tüketildiğinde obezite, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıklara yol açabiliyor.

Tatlı krizine yol açan nedenler

Hipoglisemi: Hipoglisemi, kan şekerinin hızlı düşmesidir. Ara öğün yapmayan, uzun süreli açlık durumlarında tatlı krizi kaçınılmazdır. Hipoglisemi varsa 3 saatte bir minik öğünler yapılmalıdır.

Polikistik Over Sendromu: Bu problemi yaşayan kadınların çoğunda gizli şeker de bulunmaktadır. Kadın doğum uzmanlarının tedavisi ve diyetisyen yardımıyla Polikistik Over Sendromu olanlar tatlı krizlerinin önüne geçebilir.

Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir.

Adet öncesi sendromu: Kadınların birçoğu normalde tatlı isteği duymazken regl öncesi yoğun bir şekilde tatlı tüketme ihtiyacı duyarlar. Bunun sebebi östrojen hormonunun bu dönemde azalmasıdır. Diyetisyen ile uygulanacak stratejilerle bu süreci atlatmak mümkündür.

Duygusal durumlar: Depresyon sürecinde tatlı isteği artabilir. Araştırmalarda evlilikte mutsuz olan kadınların, diğer kadınlara göre daha fazla tatlı ihtiyacı olduğu gözlemlenmiştir. Depresyon için mutlaka bir terapistten yardım alınmalıdır. Aynı süreçte bir diyetisyen kontrolünde gitmek olumlu sonuçlar verecektir.

Alışkanlıklar: Çocuklukta ailelerin ödüllendirmek için verdikleri çikolata ileride her mutlu ve başarılı dönemlerde kişilerin karşısına ödül algısı olarak çıkabilmektedir. Belki bir parça bitter çikolata sorun yapmazken, bunu "Kendime tatlı ısmarlayacağım” diyerek, abartma tatlı krizlerini tetikleyebilir.

ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Benzer Haberler

Kategorideki Diğer Haberler