Yaz Ayında İshale Dikkat

Yaz mevsiminde acil servislere ishal şikayetiyle ilgili başvurular artarken; uzmanlar, hastalıktan korunmak için özellikle çocuklara bol sıvı verilmesini tavsiye etti.
Yaz Ayında İshale Dikkat
Kayıt Tarihi: 15.08.2014 09:20 - Son Güncelleme: 25.04.2024 10:07
YAZI
A
Yaz mevsiminde acil servislere ishal şikayetiyle ilgili başvurular artarken; uzmanlar, hastalıktan korunmak için özellikle çocuklara bol sıvı verilmesini tavsiye etti.

Acil Tıp Uzmanı Doktor Erhan Düzenli, bağırsak enfeksiyonları, virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar, gıda zehirlenmesi, diş çıkarma, antibiyotik tedavisi, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ile doğuştan metabolik hastalıkların ishalin başlıca nedenleri arasında yer aldığını söyledi.

“İSHAL ÖLÜMCÜL OLABİLİR”

Çocuklarda ishalin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Düzenli, “İshal ölümcül olabilir. İshale bağlı ölümler, sıklıkla sıvı ve mineral kaybı nedeniyle olmaktadır. İshal tedavisinde üç önemli ilke vardır; birincisi ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin mümkünse ağız yoluyla geri konması, ikincisi beslenmenin sürdürülmesi ve üçüncüsü ise zamanında hekime götürülmesidir. Çocuklarda görülen ishal vakalarının büyük çoğunluğu hafif, orta derecede ishal vakalarıdır ve bu çocuklar evde tedavi edilebilir. Hafif ishal vakalarında ishale rağmen çocuk iyi görünür, inatçı kusma ve ateş yoktur. Bu durumda daha sık, kaynatılmış soğutulmuş su verilmesi, anne sütü veya mamaya devam edilmesi ve çocuğun susuzluk bulguları bakımından izlenmesi yeterlidir. Orta derecedeki ishal vakalarında çocuklar huzursuzdur ve çok susarlar. Bu durumdaki çocuklar 6 aylıktan büyükse evde ORS Paketleri kullanılarak tedavi edilebilirler. Aile Sağlığı Merkezleri’nden ORS paketleri ücretsiz dağıtılmaktadır. Dehidratasyonu önlemek için çocuğa her zamankinden çok sıvı verilmelidir. İshal olan çocuklara, ’temiz içme suyu, ORS sıvısı, tuzlu ayran, pirinç suyu, şekersiz açık çay ve tatlandırılmamış taze meyve suyu’ verilmesi gerekmektedir” dedi.

“BOL SIVI TÜKETTİRİN”

Acil Tıp Uzmanı Doktor Erhan Düzenli, ishalli çocuklara bol sıvı tükettirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Her ishalli dışkıdan sonra 2 yaşının altındaki çocuklara 1/2 -1 çay bardağı, 2 yaşından büyüklere 1/2 -1 su bardağı ve daha büyük çocuklara içebildiği kadar sıvı verilmeli. İshal tedavisinde en önemli ilke beslenmenin sürdürülmesidir. İshal, yaz mevsiminde daha sık yaşanan bir hastalıktır. Bu nedenle sıcak yaz günlerinde çocuklarımıza bol bol sıvı verilmelidir” diye konuştu.


ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler