Erdoğan'dan Ödül Alan Nazan Bekiroğlu Kimdir?

2023 Kültür Sanat Büyük Ödülleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'Edebiyat' ödülünü alan Nazan Bekiroğlu'nun kim olduğu merak konusu oldu. Bu çerçevede, 'Nazan Bekiroğlu kim?' veya 'Nazan Bekiroğlu eserleri neler?' gibi sorular araştırılıyor. Peki, Nazan Bekiroğlu kimdir, nereli, kaç yaşında, eserleri neler, ne iş yapıyor?
Erdoğan'dan Ödül Alan Nazan Bekiroğlu Kimdir?
Kayıt Tarihi: 21.12.2023 12:22 - Son Güncelleme: 27.04.2024 09:58
YAZI
A

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Nazan Bekiroğlu, 3 Mayıs 1957 tarihinde Trabzon'da dünyaya geldi. Edebiyat alanındaki başarılarıyla tanınan Bekiroğlu, 1997 yılından bu yana hikaye, deneme, roman ve incelemelerini okurlarıyla buluşturmaktadır. 2006 yılında "Cam Irmağı, Taş Gemi" adlı hikayesiyle Türk Yazarlar Birliği Hikaye Ödülü'nü kazanmıştır.
Bekiroğlu, edebiyata olan ilgisini genç yaşlarda keşfetmiş ve babasının ölümüyle birlikte yazma tutkusunu daha da derinleştirmiştir. Babasının vefatının ardından yazdığı "İçinde Bir Sızı Var" adlı hikayede babasının kahramanı olmuştur.
Eğitim hayatına Trabzon'da başlayan Nazan Bekiroğlu, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü tamamladıktan sonra halk edebiyatı ve Orta Asya estetiği konularında çalışmalara yönelmiştir. Bu dönemdeki edebi ve akademik gelişiminde hocası Orhan Okay'dan önemli destek almıştır.
Lise öğretmenliği deneyiminin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmaya başlayan Bekiroğlu, Halide Edib Adıvar'ın romanlarının teknik açıdan tahlili konulu doktorasını tamamlamış ve öğretim üyeliğine devam etmiştir. Şair Nigâr Hanım konulu çalışmasıyla doçent unvanını elde etmiştir.
1997 yılında ilk kitabı olan "Nun Masalları"nı yayımlayan Nazan Bekiroğlu, bu tarihten sonra Türk edebiyatına pek çok eser kazandırmıştır. 2001 yılında profesörlük unvanını alan yazar, aynı zamanda Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Türkçe eğitimi bölümünde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.

Eserleri

Nazan Bekiroğlu'nun yayınlanmış kitapları arasında "Şair Nigar Hanım," "Mor Mürekkep," "Yûsuf İle Züleyha / Kalbin Üzerine Titreyen Hüzün," "İsimle Ateş Arasında," "Nar Ağacı," ve "Mücellâ" gibi eserler bulunmaktadır. Ayrıca, "Cam Irmağı Taş Gemi" adlı hikayesiyle aldığı Türk Yazarlar Birliği Hikaye Ödülü, yazarın edebi başarısını bir kez daha taçlandırmıştı

ETİKETLER:

YORUM YAP

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler