Kalp Krizi Riskine Karşı Doymadan Kalkılmalı

Uzmanlar, oruç tutan kalp hastalığı tanısı konulmuş hastaların, yemekten doymadan kalkmalarını, bol su tüketmelerini öneriyor.
Kalp Krizi Riskine Karşı Doymadan Kalkılmalı
Kayıt Tarihi: 11.07.2014 08:22 - Son Güncelleme: 25.04.2024 10:11
YAZI
A
Uzmanlar, oruç tutan kalp hastalığı tanısı konulmuş hastaların, yemekten doymadan kalkmalarını, bol su tüketmelerini öneriyor.

Ramazan ayının sıcak yaz aylarına gelmesi nedeniyle kalp hastalarının bazı hususlarda dikkatli olmalarını isteyen Medicana Konya Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Dr. Özgür Mart, “Daha önce kalp hastalığı tanısı konmuş ise iftarda ve sahurda bol su tüketmelerini istiyoruz. Çünkü kanın koyulaşması, su kaybı ile beraber paralel seyretmektedir. Eğer bol su tüketilmezse zaten daralmış olan kalp damarlarında kanın da koyulaşması ve sıvının azalması ile beraber kalp krizi riskinin ölümcül sonuçları tetikleyebildiği ispatlanmıştır. Özellikle aspirinleri ihmal etmemelerini öneriyoruz. Gündüz sıcaklarında serin yerlerde vakit geçirmelerini istiyoruz. Güneş ışığına çıkmamalarını istiyoruz. Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikleyen etkenler arasında. Yüksek tansiyon hastalarının da dikkat etmesi gerekir. Eğer bu gibi durumlar söz konusu ise oruca bir süre ara vermelerinde fayda var. Biz ameliyat ettiğimiz, bypass yaptığımız hastalarımıza ilk sene kesinlikle oruç tutmamalarını tavsiye etmekteyiz" dedi.
İftarı ve sahuru yemek yiyerek değil sıvı alma yönünde değerlendirmelerini öneren Dr. Mart, “Oruç tutan vatandaşlarımıza hafif yemelerini, doymadan kalkmalarını ve sahur ile iftar arasında azar azar sık sık yemek yemelerini tavsiye ediyoruz. Çok yüklenirlerse iftardan sonra yüksek tansiyon veya kalp krizi riski oluşabilir. Sahur ve iftar arasını azar azar yiyerek, doymadan kalkarak, 2 saat arayla bol sıvı tüketerek geçirmelerini öneriyoruz”
ETİKETLER:
Nöbetçi Eczane

Kategorideki Diğer Haberler