Bunlar sadece terör tehdidi karşısında birleşirler

Kayıt Tarihi: 01.01.1970 02:00 - Son Güncelleme: 19.05.2024 13:44
YAZI
A
 Devletlerarası ilişkiler ak ve kara kadar berrak ayrıntılı değildir. Bunu "Antalya Zirvesi"nden yansıyan görüntülerden de anlamak durumundayız.
Örneğin terörle ve özellikle IŞİD'le mücadele konusunda, Amerika da, Rusya da, Avrupalılar da aynı safta birleşiyor.
Ama mesela Suriye'de Esed'in geleceği veya Ukrayna konularında öylesine farklı konumdalar ki... 

Özden kaçış 
Bir de sorunlara çözüm ararken, bu devletlerin meselenin özüne inmekten kaçınmaları durumu var... Örneğin 1948'den bu yana Ortadoğu'nun en problemli konusu "Filistin Sorunu" değil mi? Eğer El Kaide gibi terörizme simge olmuş bir örgüt, dünyanın bütün ülkelerini tehdit eder hale geldiyse, bunun ana nedeni Filistin'deki çözümsüzlüktür... Ortadoğu coğrafyası, Filistin Sorunu nedeniyle terör eylemcilerinin yetiştiği bir alana dönüşmüştür. Amerika'nın İsrail'in işgalci politikalarına verdiği tartışmasız destek, "Anti-Amerikanizm"i bir ideolojiye dönüştürmüştür. 

Gazze trajedisi 

Ama bu konuda bir tutum değişikliği hala yok. Obama ile Netanyahu arasındaki gerginliğe bakmayın... Bu yıl da İsrail en fazla Amerikan askeri yardımı alan ülke konumunda. Ve yine İsrail Gazze'yi canı sıkıldığı zaman bombalayabiliyor... Gazzeliler, Hitler Almanya'sında Yahudilere yapıldığı gibi, kuşatılmış bir getto hayatına mahkum edilmiş durumdalar. 

IŞİD'in doğuşu 

Terörizmi tırmandıran nedenler arasında özellikle süper devletlerin kendi hatalarını gecikerek görmeleri gibi bir durum da var... Örneğin Amerika Irak'ı işgal ettikten sonra yönetime getirdiği Şii Maliki'nin Iraklı Sünnilere karşı uyguladığı baskı politikasının sonuçlarını o anda görebilseydi, IŞİD Iraklı Sünnilerden bu desteği bulabilir miydi? Saddam'ın askerleri IŞİD'e katılır mıydı? 

Diplomasi böyledir 

Ama dünya düzeni böyle... Bu nedenle diplomatlar için "Bir kadının doğum gününü hiç unutmayan ama doğum yılını asla hatırlamayan mesleğin sahipleri" denilmez mi? Bu bozuk düzenin bir diğer yansıması da "Benim teröristim iyi, senin teröristin kötü"anlayışının varlığı değil midir? Ama bu konuda da sadece uluslar arası düzeni suçlamayalım. Bizim iç siyasetimizde de "Terörist""Terörist" diyemeyenler yok mu sanki? Güneydoğumuzu yaşanılmaz hale getiren PKK terörüne "Özgürlük hareketi"olarak bizim aramızda da bakanlar yok mu?
ETİKETLER:

Mehmet Barlas

Mehmet Barlas

Yazarın Diğer Yazıları